Почетна » Коалиција за слободу медија: Пресуда КРИК-у неправедна, неопходно је хитно усвајање анти-СЛАПП препорука

Коалиција за слободу медија: Пресуда КРИК-у неправедна, неопходно је хитно усвајање анти-СЛАПП препорука

од Други Пишу
0 коментар

Апелациони суд у Београду потврдио је првостепену пресуду којом је КРИК осуђен за кршење претпоставке невиности Предрагу Колувији, који је тужио новинаре јер су приликом извештавања о случају “Јовањица 2” написали да је Колувија “оптужени нарко-бос”.

Према писању КРИК-а, Суд сматра да је КРИК формулацијом “оптужени нарко-бос” Колувију „означио учиниоцем кажњивог кривичног дела, иако о томе не постоји одлука суда” и није прихватио објашњење новинара да су у тексту коришћени изрази „оптужени и оптужба” и „према тврдњама тужилаштва”. Суд није узео у обзир ни да је објављена и Колувијина одбрана, као и да је реч о теми од великог значаја за јавност.

Новинари КРИК-а су најавили наставак правне борбе у овом случају.

Коалиција за слободу медија сматра да је ова пресуда неправедна, јер Суд приликом одлучивања није узео у обзир цео текст, већ се концентрисао само на једну фразу. Страхујемо да оваква одлука може да представља позив другим моћницима и политичарима да изврше притисак на истраживачке новинаре.

Подсетимо, недавно је и судија Апелационог суда поднела две тужбе против КРИК-а због базе података “Просуди ко суди”. Тужбама које је поднела, осим новчане одштете, тражи и двогодишњу забрану рада новинарима и по 10 месеци затвора – због наводне повреде права на приватност.

Против новинара КРИК-а тренутно се води 16 поступака. Коалиција за слободу медија, као и многе међународне новинарске и медијске организације, сматра да су у питању класичне СЛАПП тужбе које за циљ имају да се новинари ућуткају. Ово је, за разлику од директних притисака које су новинари трпели током деведесетих година прошлог века, наизглед легитимно средство да се на легалан начин угасе независни медији.

Зато позивамо законодавца да покаже да жели да заштити независно новинарство и да у што краћем року усвоји Анти-СЛАПП препоруке Европске комисије и препоруке Анти-СЛАПП директиве Европског парламента. Ови документи садрже кључне смернице за рано одбацивање неоснованих тужби против новинара и активиста.

Позивамо и судије да у будућим поступцима коју буду покренути против новинара, са нарочитом пажњом размотре и наведене препоруке, препознају карактеристике СЛАПП тужби и на основу тога одлуче како ће тећи поступак.

Можда ти се свиди

Оставите коментар