Почетна » Колико је поскупело гориво: Бензин и дизел за 15, аутогас за 10 динара

Колико је поскупело гориво: Бензин и дизел за 15, аутогас за 10 динара

од admin
0 коментар
cene benzina udruzenje naftnih kompanija srbije

 „Повећању малопродајних цена у мањој мери је допринело и повећање акциза 15. фебруара, због чега су укупне дажбине повећане за око један динар по литру“, указује Мићовић.

Цена нафте је, како истиче, премашила ниво који је имала пре проглашења пандемије, почетком 2020. године, док су се цене горива приближиле оним оним вредностима које су имале пре проглашења пандемије.

На питање да ли то значи да ће гориво у Србији још да поскупи, Мићовић одговара да то „није баш тако непосредна веза“ и да на цене утиче тржиште.

„Нафта има тренд раста од краја новембра, непрекидно. Сада се цена стабилизовала што се очекује и за цену горива. Јер, цена сирове нафте директно утиче на цену горива, али никада гориво неће поскупети у истом проценту као и нафта. Уз њу, у цену горива улазе и други трошкови“, указује Мићовић.

cene benzina udruzenje naftnih kompanija srbije

Тржиште је, каже, то показало и прошле године, кад је цена нафте падала, па је цена горива пала за 30 динара.

„У првој половини 2020. године цена барела нафте БРЕНТ пала је са 69 на испод 20 долара и бензин и дизел у Србији појефтинили су за око 30 динара по литру, или 18 одсто“, указује Мићовић.

Просечна цена барела БРЕНТ у досадашњем делу 2021. године је, наводи, за 41 одсто виша него у 2020. и ова промена се као и у Србији, на исти начин одражава на овогодишње цене горива у свим земљама региона и Европе.

„Разлика у просечним ценама између појединих земаља може бити веома велика, а то је пре свега због разлике у висини државних дажбина. Оне су у Србији средином марта за бензин и дизел биле 58,1 одсто и 57,2 одсто, а за ТНГ аутогас 47,6 одсто што спада у ред највећих захватања у региону“, наводи Томислав Мићовић.

struktura cene goriva udruzenje naftnih kompanija srbije

Цена сирове нафте се пре петнаестак дана стабилизовала и чак пала у мањој мери, али је, према његовим речима – тешко проценити када ће то зауставити и раст цене горива.

„Јер, подсећам вас – током новембра 2020. када је цена БРЕНТ имала константан раст, цене горива не да нису повећане, већ су биле у паду више од месец дана. Једноставно то је тржиште и на кретање цена утиче мноштво фактора специфичних за сваку земљу“,навео је он.

Србију, као и већину земаља у свету је немогуће изоловати од утицаја промена на глобалном тржишту нафте, а с обзиром на веома турбулентна дешавања у целом свету мораћемо, каже, да будемо спремни на велике и нагле промене цена горива у оба смера.

„То је још увек мање зло од могућности да свет остане без довољних количина нафте, што се рецимо прошле године указало као озбиљна претња, после напада на нафтна постројења у Саудијској Арабији“, подсећа генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије.

Даниела Илић Красић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар

2 + one =