Почетна » Шта показују подаци о вакцинисаним и невакцинисаним у болницама

Шта показују подаци о вакцинисаним и невакцинисаним у болницама

од admin
0 коментар
11

 

Упркос томе што су вакцине против короне у Србији грађанима доступне од почетка године, око половине становника још није вакцинисано. Међу вакцинисанима најмање је младих, а како би се вакцинација подстакла увођене су новчане надокнаде, ваучери за куповину, а од скоро и ковид пропуснице.

У протекла два месеца новинари Центра за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) су послали 79 захтева за приступ информацијама од јавног значаја – Министарству здравља, Институту за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут, институтима, болницама и заводима за јавно здравље у Србији. Питали смо да ли су хоспитализовани и умрли ковид пацијенти били вакцинисани и ако да, којом вакцином. Реч је, између осталог, о болницама које су на списку Батута јер поседују респираторе за лечење најугроженијих.

Информације је доставила 21 институција, док остали нису одговорили на захтеве или су нас упућивали на друге.

Податке, између осталог, нисмо добили од већих здравствених центара у земљи у којима се лече и пацијенти оболели од короне, попут КБЦ Бежанијска коса, КБЦ Звездара, КЦ Војводина и КЦ Ниш. Министарство здравља нам је у два наврата рекло да ове информације не поседује иако смо од појединих болница добили информацију да њима прослеђују податке. Министарство нас је затим упутило на Батут, из ког су нам одговорили да немају тражене податке.

Подаци које смо добили ипак показују да је у Србији значајно већи број хоспитализованих и умрлих ковид пацијената био невакцинисан.

Међу онима који су, упркос вакцинацији, били на болничком лечењу или су умрли због короне, највише је оних који су примили вакцину кинеског произвођача Синофарм (Синопхарм). Како је ЦИНС раније писао, међу доступним вакцинама је до 21. јула највише искоришћена управо кинеска и то 3,4 милиона доза.

Установе које су водиле ову врсту евиденције то су чиниле на различите начине и у различитим периодима. Неки су имали детаљне податке, односно које вакцине су примили хоспитализовани и умрли, док су други доставили само проценте.

Због тога у наставку представљамо податке онако како смо их добили од различитих здравствених установа. Текст ћемо редовно ажурирати новим подацима.

Београд, Клиника за инфективне и тропске болести

Клиника за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије од 9. септембра бележи да ли су хоспитализовани ковид пацијенти вакцинисани или не. На тај дан су, на захтев Министарства здравља, урадили пресек стања. Тако је тог дана у Клиници било хоспитализовано 89 пацијената од којих је већина била невакцинисана. Од 9. до 15. септембра примљено је још око 50 ковид пацијената, од којих је више од половине било вакцинисано, углавном Синофармом.

11

Бор
Општа болница у Бору нашла се почетком септембра у ковид систему, а од 9. септембра имају податке да ли су им пацијенти вакцинисани. Подаци које су доставили ЦИНС-у су штури, али показују пораст хоспитализованих, већином невакцинисаних пацијената.

22

У првој половини септембра у овој болници преминула је једна особа, али није познато да ли је била вакцинисана.

Ваљево
Ковид пацијенти лече се и у Општој болници Ваљево. Тамо је од почетка године до 24. октобра укупно хоспитализовано преко 2.000 људи. Од тог броја је преминуло око 22%. Хоспитализовани и умрли су у највећем броју били невакцинисани.

3

С друге стране, Заводу за јавно здравље Ваљево од почетка године до почетка октобра пријављено је 267 смртних исхода оболелих од короне. Њих 10% је било вакцинисано, 67% невакцинисано, док за остале није познат вакцинални статус, навео је ваљевски Завод.

Врање и Пчињски округ
Због короне је на лечењу у Општој болници Врање од почетка године до половине септембра било смештено више од 1.800 људи. Већина је била невакцинисана, односно само око 100 особа је примило вакцину против вируса и то углавном кинеску. У истом периоду од ковида је у болници умрло преко 200 пацијената. Скоро сви преминули били су невакцинисани.

44

Подаци које је ЦИНС-у доставио Завод за јавно здравље Врање нешто су различити, а поред тог града обухватају и све општине Пчињског округа. Према њиховој евиденцији, од почетка године до 24. октобра у Врању је од короне преминула 261 особа, од чега око 90% невакцинисаних. За то време је на територији округа од короне умрла 451 особа. Није било вакцинисано око 400.

Преминули због КОВИД-19 у Пчињском округу

од јануара до 24. октобра 2021. године

55

Међу мањим бројем вакцинисаних који су преминули у Пчињском округу, једна особа је примила прву дозу Астра Зенеке (АстраЗенеца), једна је била вакцинисана Спутњиком В (Спутник В), док су два мушкарца као трећу дозу након Синофарма узели Фајзер (Пфизер). Остали су се вакцинисали кинеском вакцином, углавном у периоду јануар – март 2021.

„Прве преминуле вакцинисане особе у фебруару су заправо особе које су се и заразиле непосредно пре или после имунизације другом дозом“, стоји у одговору Завода за јавно здравље Врање.

Из Завода истичу и да је највећи број преминулих вакцинисаних особа био старији од 70 година и да је реч о особама са хроничним придруженим болестима.

Златиборски округ – Ужице, Прибој, Пријепоље

Према подацима Завода за јавно здравље Ужице, од почетка године до краја јула у Здравственом центру Ужице, који обухвата болницу у Ужицу, Прибоју и Пријепољу, због короне је на болничком лечењу било смештено нешто мање од 2.300 пацијената. Од тога скоро 2.000 није примило вакцину против вируса корона. До краја јуна је у болницама у Златиборском округу од короне преминуло 509 особа. Готово сви су били невакцинисани, док је 15 особа, просечне старости 84 године, било вакцинисано Синофармом.

66

Кладово
Евиденцију је водила и Општа болница у Кладову. Од почетка године до средине септембра у тој здравственој установи је због короне било смештено нешто мање од 100 ковид пацијената који су углавном били невакцинисани. За то време је услед оболевања од короне преминуло 34 људи, од којих већина такође није примила вакцину.

7

Крушевац

У истом периоду је на лечењу због короне у Општој болници Крушевац лежало 2.002 пацијента, а из болнице објашњавају да је највећи број са тешком клиничком сликом био невакцинисан.

Мачвански округ – Шабац и Лозница

Иако Општа болница у Шапцу није одговорила на захтев ЦИНС-а, према подацима шабачког Завода за јавно здравље у тој болници је од 18. августа до почетка октобра преминуо 51 пацијент. Већина је била невакцинисана. Завод је доставио податке и за лозничку болницу. У истом периоду је у тој установи преминуло 29 пацијената, од којих није било вакцинисано 20.

8

Процентуални податак ЦИНС-у је доставила и сама Општа болница Лозница, али за дужи период. Они су навели да је у току године, а до 1. септембра, на ковид одељењима преминуло 244 људи. Како кажу, међу хоспитализованима је било само 10-20% вакцинисаних пацијената.

Нови Пазар
Из Опште болнице Нови Пазар за ЦИНС наводе да се од почетка године до средине септембра у тој установи међу хоспитализованима нашло од 85 до 90% невакцинисаних.

Панчево
Од почетка године до средине септембра у Општој болници Панчево на болничком лечењу било је нешто преко 1.400 људи оболелих од ковида. Међутим, податке о вакцинацији ових пацијената воде тек од марта. Тако је од тада до августа међу хоспитализованим 90% било невакцинисано, док је у септембру у тој болници забележен скок хоспитализације вакцинисаних особа – око 30%.

„Код већине пацијената је прошло више од шест месеци од друге дозе имунизације“, објашњавају из панчевачке болнице.

9

Према њиховим подацима, од укупног броја преминулих око 2,5% биле су особе вакцинисане кинеским Синофармом и претежно се радило о старијим особама са коморбидитетима односно придруженим болестима.

Подсећамо, старије особе и хронични болесници су поред здравствених радника приоритет када је у питању давање треће, тзв. бустер дозе вакцине. Како је ЦИНС већ писао, трећа доза је уобичајена пракса у вакцинологији и појачава имунитет. Вакцине против короне које су доступне у Србији направљене су по различитим технологијама, више о томе али и о њиховој ефикасности и безбедности прочитајте ОВДЕ.

На клиникама за најмлађе и труднице без жртава
На клиникама у којима се лече најмлађи попут Универзитетске дечје клинике Тиршова, Института за здравствену заштиту мајке и детета Србије Др Вукан Чупић и Института за здравствену заштиту деце и омладине Војводине од почетка године до средине септембра није било вакцинисаних међу ковид пацијентима. У истом периоду није било ни смртних исхода због вируса. Подсетимо, у Србији је до сада за узраст од 12 до 15 година одобрена вакцинација Фајзером.

Пожаревац
Процентуалне податке ЦИНС је добио и од Опште болнице Пожаревац. Тако је од укупног броја пацијената у тој болници од почетка године до 15. септембра било око 75% невакцинисаних особа, док је оних који су примили вакцину против короне било око 25%. Од укупног броја преминулих у том периоду више од 95% њих било је невакцинисано.

Што се тиче типова вакцина којим су били вакцинисани пацијенти, из пожаревачке болнице наводе само да су биле присутне све вакцине које су у то време биле доступне у Србији.

10

Сомбор
Општа болница Др Радивој Симоновић у Сомбору од почетка године прати да ли су њихови ковид пацијенти вакцинисани или не. Тако су до средине септембра због короне хоспитализовали нешто више од 800 пацијената. Услед вируса у тој болници је преминуло 207 особа. И међу хоспитализованима и међу преминулима малтене сви су били невакцинисани.

aaaa

Сремска Каменица, Институт за плућне болести Војводине
Институт за плућне болести Војводине податке о вакциналном статусу оболелих од короне систематски прикупља од 10. марта. У одговору ЦИНС-у наводе да закључно са средином септембра информације имају за скоро 400 пацијената. Као и у другим здравственим установама, углавном је реч о невакцинисаним особама.

bbb

У ову установу су, објашњавају из Института, у принципу упућивани најтежи пацијенти. Умрло је 96 људи, од чега 80 није примило вакцину. Ипак, иако су сви лечени због последица ЦОВИД-19, основни узрок смрти није код свих вирус, стоји у одговору Института. Пацијенти су потенцијално имали озбиљне коморбидитете и пре инфекције вирусом корона, попут дијабетеса, гојазности, хроничних болести плућа и кардиоваскуларних болести:

„Код шест (од 80) невакцинисаних пацијената, који су лечени од ЦОВИД-а, основни узрок смрти није била ЦОВИД инфекција“.

Ћуприја
Подаци из Опште болнице Ћуприја показују да због вируса корона на лечењу чешће завршавају и умиру невакцинисани. Наиме, у ту установу је од почетка септембра до 25. октобра због вируса било смештено више од 400 пацијента. Већи део њих – 269 – био је невакцинисан. Невакцинисани су бројнији и међу умрлима у тој здравственој установи. Тако од 58 преминулих, 40 није примило ниједну вакцину.

cc

Јована Томић, Теодора Ћурчић    Цинс

Можда ти се свиди

Оставите коментар