Почетна » Колико наплаћују попови по Србији

Колико наплаћују попови по Србији

од Други Пишу
0 коментар

Мада су услуге свештеника увек актуелна тема, у сусрет празницима су добиле посебно поглавље на страници Reddit Serbia.

„Колико наплаћују попови код вас?“, питао је отворено један редитор, а поделио ценовник из свог села.

„Знам да не постоји званичан ценовник по коме би попови наплаћивали, али колико сам приметио свуда по селима постоји нека тарифа. Код мене у селу је то на примар овако: сечење колача у цркви – 500 динара; долазак у кућу да свети воду (водицу) – 1500 динара; излазак на гробље за даћу (40 дана) – 5000 динара; сахрана, венчање – 12000 динара. Занима ме како је по осталим градовима/селима ово“, написао је.

Испоставило се да је ценовник доста флексибилан, мада је званично увек све „колико даш“.

„Код мојих је стварно колико даш. Нпр. за свештање водице моји дају 500 динара, за сечење колача за славу 1000, а поп је стварно скроз океј човек.“

„Код мене је да свети водицу пред славу 1500 динара и сечење колача за славу 1000 динара. Дере па не зна за милост. Зато кад одеш у патријаршију и ово испричаш они се зграну али нико ништа не чини поводом тога. У патријаршији да одеш по благослов за венчање то је бесплатно, а код нас поп то наплаћује 100 евра господин.“

„Ћуприја: сахрана је 9000, а 40 дана је 2500“.

„Код мене је било до пре десет година неки минимум утврдјен: слава 200, крштење, венчање, сахрана 5000, парастос 2000. Сад не знам, раскрстио сам са црквом.“

„‘Наш’ поп је у фазону ма дај кол’ко имаш за освештење водице, али је зато уредно наплатио 6000 за буквално 5 минута мрмљања у браду када ми је сахрањена мајка“.

„Кад дође да свети водицу 200, кад одем у цркву да сечем колач 200. Не лажем.“

Наравно да има изузетака, али више је људи који се жале да „ако немаш пара, свештеник неће ни да дође или те прозива у цркви“.

А неки попови су „прешли игрицу“.

„Кад је мој пријатељ саградио кућу, звао попа да му је освешта. Попе, пошто освештање куће? Каже поп: Што ми више даш, више ћу те волити. И поп има душу, хаха“.

„Последње што сам доживео је да је жена коју знам дошла да организује сахрану за мужа, па је замолила да сачекају још који дан док син не допутује. ‘Одакле долази?’ ‘Из Сан Дијега.’ ‘Ааааа па то мора три попа да опевају, не може то један’“.

На тему се јавио и момак који се представио као будући свештеник

„Ја као будући свештеник, могу да ти кажем да званичног ценовника нема, већ функционише по принципу договора у намесништву“, навео је.

Ипак, многи мисле да би цене ових услуга требало контролисати на озбиљнијем нивоу, „увести фискалну касу и ПДВ“, а „можда не би било лоше да постоји и годишња претплата на услуге попа“, сматрају неки.

Ана Калаба  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар