Почетна » Колико су новинари безбедни у Србији безбедни?

Колико су новинари безбедни у Србији безбедни?

Милан Јовановић: Нема опуштања, Јелена Зорић новинари дужни да подстичу рад институција

од Други Пишу
0 коментар

Према подацима Независног удружење новинара Србије од почетка ове године забележен је 21 напад на новинаре, од чега три физичка напада, пет вербалних претњи и 13 напада који би се могли окарактерисати као притисак. У периоду између 2016. и 2022. године, према подацима Републичког јавног тужилаштва на основу поднетих кривичних пријава/извештаја, формирана су 423 предмета у вези са догађајима на штету новинара од којих у готово 60 одсто случајева постоји основана сумња да је извршено неко кривично дело. Колико су новинари у Србији безбедни била је тема вечерашње емисије Еуроњуз центар у којој су говорили новинари Милан Јовановић и Јелена Зорић.

Пре неколико дана је Други основни суд у Београду бившег председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића првостепено осудио на пет година затвора због изазивања тешког дела против опште сигурности, односно због тога што је друге окривљене подстрекивао да запале имовину новинара портала „Жиг инфо“ Милана Јовановића. Пре две године Симоновић и други проглашени су кривим, али је Апелациони суд због процедуралних грешака поништио првостепену пресуду и суђење је враћено на почетак.

Милан Јовановић у интервјуу за Еуроњуз центар каже да је судија на поновљеном суђењу отклонио недостатке и да верује да ће Апелациони суд овога пута пресуду потврдити. На питање шта ова пресуда значи за новинаре у Србији, каже да је овом тиме добијена само једна битка, али не и рат за слободу медија у земљи.
„Нема опуштања, борба за слободу медија у Србији мора и даље да траје. Ако будемо стали нећете сутра моћи да изађете на улицу. Ово што се мени десило данас, вама може да се деси сутра“, рекао је Јовановић.
Да се сличне ствари убудуће не би дешавале новинарима, истиче да би требало сви новинари да почну да се боре за своју слободу јер се, како каже, слобода не стиче и не наслеђује.

„За слободу морате свакодневно да се борите. Та борба новинара мора да је нон-стоп. Никада не смемо да престанемо да се боримо за боље сутра, за слободну реч, мисао, писање“, наводи Јовановић.
Дан након пресуде у случају Милана Јовановића стигла је ослобађајућа пресуда за адвоката којег је новинарка Јелена Зорић пријавила за претње јер јој је, како је рекла, након извештавања са суђења у предмету Јовањица пришао и рекао да „нико није добро прошао ко се о Колувију огрешио“.

Јелена Зорић за Еуроњуз Србија каже да је у каријери имала много претњи, а да се тог пута осетила угрожено јер је претња била перфидна. Након доношења ослобађајуће пресуде истиче да се осећа небезбедно.

„Заиста имам утисак да је ово институционално одобрење да новинарима може да се прети“, наводи она.
Међутим, додаје да су новинари дужни да подстичу рад институција и да им се обраћају чак и када престану да верују у њихов рад. Како је рекла, нада се да ће Друго основно тужилаштво да се жали на овакву пресуду и да ће, кад се исцрпе сва правна средства, „терати ово до Стразбура“.

 

Euronews

Можда ти се свиди

Оставите коментар