Почетна Друштво Колико у Србији има бушотина нафте и које локације су најбогатије црним златом

Колико у Србији има бушотина нафте и које локације су најбогатије црним златом

од Жиг Инфо
0 коментар

Укупно на територији Србије избушено је око 2.000-3.000 бушотина у циљу истраживања нафте и гаса, подаци су Министарства рударства и енергетике. Нафта се у нашој земљи експлоатише на 67 експлоатационих поља, од којих су 63 у Војводини, а четири јужно од Саве и Дунава.

Министарство рударства и енергетике је за Нова.рс навело да су тренутно у експлоатацији на целој територији Србије, 822 бушотине, а према извештајима Нафтне индустрије Србије (НИС) која доставља Министарству.

„Бушотине, као објекти експлоатације се с временом гасе и отварају нове, тако да је тачан број бушотина променљива величина током времена. Истражна бушења у циљу истраживања нафте и гаса на територији Србије рађена су методом ротационог бушења са зацевљивањем у циљу обезбеђивања немешања различитих нивоа подземних вода као и немешања са нафтом. Такође рађено је језгровање на нивоима на којима је набушена нафта“, навело је Министарство за наш портал и додало да је укупно на територији наше земље избушено око 2.000-3.000 бушотина.

Закон о рударству и геолошким истраживањима не предвиђа забрану неког вида технологије експлоатације, одговарају у Министарству на питање портала Нова.рс о технологији „фракинга“.

„Прихватљивост технологије експлоатације у погледу загађења животне средине оцењује се кроз израду студије утицаја на животну средину пројекта експлоатације минералне сировине. Приликом прибављања одобрења за извођење рударских радова на експлоатацији нафте и гаса као обавезни акти подносе се, између осталог, и сагласност органа надлежног за воде и органа надлежног за заштиту животне средине“, навело је Министарство рударства и енергетике.

О коришћењу технологије „фракинга“, Министарство је истакло да овај вид експлоатације врши у неколико земаља ЕУ као што су Португал, Шпанија, Шведска, Естонија, Литванија и Мађарска, док је овај вид експлоатације обустављен у Ирској, Великој Британији, Пољској и Румунији.

Министарство је навело да је ова технологија забрањена у Шкотској, Француској, Немачкој, Холандији, Чешкој, Аустрији и Бугарској.

Александар Настевски  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар