Почетна » Комора јавних извршитеља: Исељења се обустављају током ванредног стања

Комора јавних извршитеља: Исељења се обустављају током ванредног стања

од admin
0 коментар

 

Наиме, како се наводи у саопштењу: „Јавни извршитељи су упућени да за време ванредног стања не одлучују по предлозима за извршење, не спроводе започета извршења, не врше исељења, продаје непокретности и покретних ствари извршног дужника и да не врше обуставе на пензијама, платама и другим сталним примањима“.

То се односи на случајеве ради наплате комуналних дугова, у којима су дужници закључили споразум о отплати дуга на рате, па зато јавни извршитељи обавештавају дужнике да могу да застану са договореним уплатама и у случају непоштовања споразума неће се предузимати извршне радње.

Комора такође обавештава Фонд за пензијско и инвалидско осигурање да до окончања ванредног стања не врше обуставу дела пензије извршним дужницима по закључцима и решењима која су донета у претходном периоду.

Комора јавних извршитеља обавештава и послодавце, којима је раније наложено спровођење извршења на заради извршног дужника да се извршење одлаже до окончања ванредног стања.

Ове мере донете су и према Предлогу Министарства правде које је апеловало на Комору да током ванредног стања уведе „ванредне мере“. А да су и пре избијања пандемије ЦОВИД-19, због кога је и уведено ванредно стање, кућне изолације осетили грађани којима прети принудно исељење указује Душан Дудуковић из Здружене акције Кров над главом.

Он објашњава да су на сличну ситуацију у којој сада живе сви грађани Србије због најезде корона вируса, били приморани они којима прети губитак крова над главом, због тога што би у случају напуштања дома ризиковали ризиковали да се у њега не врате. Као само један од примера наводи случај Силване Маурер коју је полиција пресрела када је изашла да купи хлеб.

– Захтевамо да се сва принудна исељења обуставе и да право на дом буде загарантовано свима. Много пре избијања пандемије и увођења вандредног стања у Србији, због ситуације у којој постоји сталан страх од извршења, неки становници наше земље били су принуђени на самоизолацију – објашњава Дудуковић и додаје да је излагање људи присилним исељењима ризик по здравље, који укључује и опасности од можданог и срчаног удара, погоршања хроничних болести и слично.

Према његовом мишљењу, крајње је нехумано то што се поред угрожавања њихових живота ствара и притисак на наше здравство. Немали је број њих који је због принудних исељења хоспитализован и чије се здравствено стање погоршало, што није спречило извршитеље да их избаце на улицу.

– Комора извршитеља није се огласила директно по питању нашег захтева, али су донели Упутство за рад на основу дописа Министарства правде које им је препоручило да за време ванредног стања одложе извршне поступке, што јесте био наш основни захтев – истиче Дудуковић и констатује да чак и у ситуацији да се са принудним исељењима наставило, Кров над главом не би окренуо главу.

– Заједно са другим солидарним људима били смо спремни да притекнемо у помоћ породицама које би извршитељи планирали да иселе, а са породицама којима прети стална опасност од ненајављених исељења, били бисмо заједно у изолацији. Како бисмо се што више заштитили од вируса и спречавали његово даље ширење, у такве акције били би укључени само они који живе близу – објашњава он и наглашава да током пандемије морамо слушати савете стручњака и одговорним понашањем од вируса сачувати и себе и друге из нашег окружења, а након што пандемија прође, сви заједно морамо наставити да се боримо док сигуран кров над главом не буде имао свако од нас.

Право на дом и достојанствен живот, за које се залажемо, подразумева и да никоме не сме бити ускраћен приступ здравственим услугама, па у складу са тим додајемо: Нико без здравља – нико без дома!

На шта се Упутсво Коморе не односи

„Упутство Коморе јавних извршитеља не односи се на потраживање на основу законског издржавања, накнаде штете због нарушења здравља, новчане ренте због потпуне или делимичне неспособности за рад и новчане ренте за издржавање које је изгубљено услед смрти дужника издржавања, као и на предмете у којима се намирује потраживање на основу новчане накнаде за телесно оштећење према прописима о инвалидском осигурању, потраживања која се остварују према прописима о социјалној заштити, потраживања на основу привремене незапослености, потраживања на основу закона којим се уређује финансијска подршка породици са децом, потраживања на основу стипендије и помоћи ученицима и студентима, као и на извршне поступке покренуте на основу привремених и предходних мера и извршења на рачунима правних лица“, наведено је у саопштењу Коморе јавних извршитеља Републике Србије.

У. Милетић    Данас

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар