Почетна » Компанија за истраживање литијума и бора отворила Инфо центар у Ваљеву

Компанија за истраживање литијума и бора отворила Инфо центар у Ваљеву

од Други Пишу
0 коментар

Компанија Еуро Литијум Балкан (ЕЛБ) недавно је у центру Ваљева отворила свој Инфо центар. Седиште ове канадске компаније која се бави геолошким истраживањима литијума и бора у долини реке Колубаре је у Дивцима, селу десетак километара удаљеном од Ваљева.

Како Н1 незванично сазнаје, отварање Инфо центра је за компанију Еуро Литијум Балкан било неопходно, како би заинтересовани грађани могли да добију одговоре на питања и информације о радовима, директно од онога ко послове и обавља.

Сретен Ђорђевић, специјалиста у области права заштите животне средине прокоментарисао је за Н1 отварање овог инфо центра као начина да се компанија ЕЛБ приближи грађанима и неприметно инфилтрира своје истраживачке намере.

„ У питању је већ виђена пракса рударских компанија, које се грађанима представљају као социјално одговорним, које донирају и помажу различите пројекте у локалној заједници, од спонзорства спортских клубова до подржавања, чак, акција у области заштите животне средине“, рекао је Сретен Ђорђевић и упозорио да се не треба надати да ће ЕЛБ пустити у јавност ни један документ компромитујући за њих и да то ни до сада нису чинили.

„ Такви Инфо центри заправо служе ширењу дезинформација о правим намерама инвеститора. Еуро Литијум Балкан не одустаје од планова за изградњу рудника бора и литијума код Ваљева, који би, када би био отворен, уништио природу и подземне изворе водоснабдевања ваљевског краја, довео до уништења пољопривредне производње на најплоднијим обрадивим површинама нашег краја и учинио немогућ живот у овом крају“, закључио је адвокат Ђорђевић.

Да подсетимо, Виши суд у Ваљеву је у децембру прошле године потврдио решење Основног суда по тужби еколошког покрета „ Марш са Колубаре“ о привременој мери забране примењених геолошких истраживања компанији ЕЛБ у оквиру пројекта „Ваљево – Мионица“.

Иначе, ЕЛБ ради геолошка истраживања и у оквиру пројекта „Ваљево север“, који поред ваљевске, обухвата и територију општина Лајковац и Уб. Под притиском мештана Лукавца, Попучака и Диваца, а уз подршку еколошких организација, почетком лета обустављена су истраживања и на овом подручју. Тада је компанија Еуро Литијум Балкан изашла са саопштењем да обустављају привремено даље истражне радње ради безбедности својих запослених.

Милена Кузмановић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар