Почетна » “Комшије са Дорћола” покренуле су иницијативу за паркић у овом делу града

“Комшије са Дорћола” покренуле су иницијативу за паркић у овом делу града

од admin
0 коментар
vv

 

Како каже Срђан Цветић иницијатива је настала због једне заједниче акције која је кренула пре две године у вези са урбанистичким плановима који су се спроводили на доњем Дорћолу.

“Ми смо се ту окупули из што би се рекло локалне заједнице да буквално искажемо једну врсту протеста у вези са тролејбуским саобраћајем који се тада спроводио улицама које мислимо да нису биле адеватне и приметили смо тек у фази извођења да се нешто дешава тако да смо изашли да искажемо врсту неко грађанског протеста”, каже Цветић.

Тада су тражили да им се доставе све информације у вези са тим пројектима који су се изводили.

“У тим поступцима покушали смо да се укључимо као грађани. Формирали смо грађанско удружење да би могли као правно лице да укажемо на неке недостатке и да затражимо неке информације за које мислимо да нам никад нису предочене. Самим тим дошло је до тога да се ти пројекти зауставе на неких годину – годину и по дана у извођењу, а касније смо се жалили и дошли до Управног суда где се сада води и правни спор у вези са тим грађевинским дозволама за које мислимо да су незаконите”, истиче Цветић.

Један вид урбанистичих џепова представља и део код Спортске гимназије на Дорћолу. Они су у урбанистичком плану пронашли да је тај део намењен зеленим површинама.

“Суштински, то су урбани џепови који су из неког да ли приватног интереса, инвеститорског интереса остављени да тако пропадају где би град требао да реши имовинско-праве односе и да омогући да се на тим парцелама направе или паркови или урбане баште што смо ми покренули преко неких грађанских анкета у којима хоћемо да активирамо све људе и локалну заједницу да се укључе у тај пројекат и да кажу шта би заправо желели да буде на Дорћолу”, истиче он.

vv

На Дорћолу, каже, нема довољно ни зелених површина а за сада има само један паркић.

“Од града нисмо добили никакве информације, за сада, они су се само заинтересовали у чишћењу овог дела парцеле који је једна четвртина, која би требало да се касније формира у велики парк. Град је рекао да нема тренутно пара, што мислимо да није суштински проблем. Грађани, они старији, знају за неке пројекте, који су стари и 20 година. Ми смо чак дошли до неких урбаниста који су радили на том пројекту и рекли су да то дефинитивно треба да се уради, али да просто из неког другог интереса није дошло до извођења. Најмлађи наши суграђани, деца и људи са кућним љубимцима, су највише заинтересовани за то и ми смо њима кроз ту анкету омогућили да нацртају на пример шта би желели овде да буде што ће бити јако интересантно да видимо која су сва решења”, каже Цветић.

 

Из иницијативе позивају све да им се прикључе, и старије и млађе, јер би највише волели да дођу људи са децом зато што желе да буде акценат на деци која ће заправо цртати и који ће замислити идејно парк.

“Мислимо ће деца имати најбоље идеје и њихове жеље су нам некако најбитније. Наравно, и најстарији су нам битни, желимо и за њих да направимо негде где би они могли да на јавној површини се окупе и да се друже. Биће неке мале награде за све учеснике и за оне који буду имали најбоље идеје ћемо спремити посебне награде, и оно што је најбитније, на крају, да се дружимо, да се упознамо и да се сви старограђани и Дорћолци заправо дођу и да видмо како би изгледао најновији одосно најмађи парк на Дорћолу”, додаје Цветић.

bb

До сада су имали скупљали потписе, једну врсту петиције која се обавља на Дорћолу. Ускоро планирају фестивал, на коме ће се промовисати заштита животне средине, која је, како каже Цветић, озбиљно нарушена и загађена.

“Имамо ту анкету која се дешава и преко друштвених мрежа, Фејбука, Инстаграма, људи попуњавају анкету и ми ћемо на крају видети шта највише људе интересује. 19. септембра биће организован фестивач на овом делу који је сада рашчишћен, где ћемо направити неку врсту радионица, где ће нам наши пријатељи из Еконаута помоћи око урбаних башти и уопште неких биљака које би могле да се засаде у овом урбаном језгру”, истиче он.

За потребе иницијативе конкурисали су преко сајта промени.рс где су од организације “ЦРТА” добили и материјалну, али и и саветодавну помоћ.

“Много нам је значило, јер је ово пре свега група људи који су ентузијасти, који се баве различитим струкама. Нико од нас није урбаниста, али мислимо да можемо да скренемо пажњу кроз ту неку заједничку акцију и да некако направимо кампању која ће бити остварива и складу са законом, тако да дефинитивно нам много значи ко год нам помогне, а ЦРТА нам је ту доста помогла”, истиче он.

У наредним данима је планирана акција чишћења овог дела простора како би све било спремно за предстојећи фестивал.

 

Фото:МРЦН

Медиа & реформ центар Ниш

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар