Почетна » КОНТРОЛА Школе ће од следеће године родитељима поклањати ТЕСТ какав ђаци још НИСУ ВИДЕЛИ

КОНТРОЛА Школе ће од следеће године родитељима поклањати ТЕСТ какав ђаци још НИСУ ВИДЕЛИ

од admin
0 коментар

Родитељи ђака седмог и осмог разреда новосадских основних и свих ђака средњих школа следеће школске године моћи ће да тестирају децу на наркотике.

Нови Сад је први град у Србији који уводи ову праксу, а по речима надлежних, оваква превенција употребе наркотика могла би да постане стална.

Градско Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама донело је данас закључак којим се утврђује да ће тестови на најшири опсег наркотика бити подељени родитељима основаца и средњошколаца наредне школске године, како би могли да тестирају своју децу.

У ту сврху, ребалансом буџета биће обезбеђено 10 милиона динара који ће бити утрошени за 25.000 тестова на наркотике. Тестове ће на јавним набавкама набављати школе, која ће их и делити родитељима.

Председник Координационог тела и члан Градског већа задужен за образовање Владимир Јелић, рекао је да град и родитељи морају да предузму све потребне мере да се сузбије наркоманија, која по његовим речима, узима све више маха.

– Родитељи ће се сами определити да ли ће бесплатне тестове искористити за своју децу или неће, да ли ће их негде сачувати као опомену или ће се одлучити да их баце или поклоне некоме – рекао је Јелић.

Sednica koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama

Седница координационог тела за борбу против насиља у школама

Он је додао да је Нови Сад град који је први објавио рат наркоманији међу школарцима, као и да верује да ће овај пример следити други.

– Апелујемо на родитеље да сарађују у овој акцији, јер се многима дешавало да открију да им је дете наркоман када буде већ прекасно – додао је Јелић.

Предложено је да се уз тестове изради и едукативни материјал који ће добити родитељи, а на њему ће бити упуства за коришћење теста, али и упуства о наредним корацима уколико дете буде позитивно на наркотике.

Пре одлуке чланови тела дискутовали су о предлогу Савета родитеља свих новосадских школа, чији је став био да тестирање буде обавезно, јер је дало одличне резултате у приватним школама.

Председница Савета родитеља свих новосадских школа Јелена Десница казала је да је ненајављено тестирање ученика приватних школа, углавном након викенда, у потпуности сузбило присуство наркотика, те да су родитељи због тога предложили контролу све деце, која би била обављана уз сагласност родитеља и деце.

Међутим, код овог предлога било је више проблема, пошто би у случају долазака стручњака и тестирања у школама приватне лабораторије могле имати резултате тестова за 25.000 ђака. Било је речи о праву деце старије од 15 година за закључају свој медицински картон, па да се не сазна да су употребљавали дрогу.

На седници је изнет и предлог да се не тестирају сва деца, већ поједина одељења која би била одабрана без знања деце, док би и за то била потребна сагласност родитеља и да се тестирање не врши само на почетку школске године.

Одлучено је да ове године тестирање спроводе родитељи, а да се пракса евентуално мења и усавршава наредних година.

М. С.    Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар