Почетна » Корона вирус: Оксфордска вакцина изазвала нежељене ефекте, испитивање паузирано

Корона вирус: Оксфордска вакцина изазвала нежељене ефекте, испитивање паузирано

од admin
0 коментар

 

Из АстраЗенеке су то описали као „рутинску“ паузу због „необјашњиве болести“.

Исход испитивања вакцина пажљиво се прати широм света.

Вакцина АстраЗенеке и Универзитета Окфорд сматра се озбиљним кандидатом међу десетинама вакцина које се развијају у свету.

Велике су се наде полагале да би вакцина могла бити једна од првих која ће се појавити на тржишту, након успешног тестирања у 1. и 2. фази.

Прелазак на 3. фазу испитивања последњих недеља обухватио је око 30.000 учесника у САД-у, као и у Великој Британији, Бразилу и Јужној Африци. Испитивања вакцина у 3. фази често укључују хиљаде учесника и могу трајати неколико година.

Стат Њуз, веб сајт који се бави здрављем је први објавио причу, пренео је да детаљи о нежељеним реакцијама учесника из Уједињеног Краљевства нису били одмах познати, али су цитирали извор који је рекао да се очекује да се добровољац опорави.

Одлука о наставку испитивања – могуће већ за неколико дана

Анализа: Фергус Волш
дописник у области медицине

На први поглед ово може деловати алармантно. Испитивање вакцине – и то не било које, већ оне којој се посвећује огромна пажња са свих страна света – заустављена је због сумње на озбиљну нежељену реакцију. Али такви догађаји нису нечувени.

Заправо, тим из Оксфорда то описује као „рутину“. Сваки пут када добровољац буде примљен у болницу и узрок његове болести није одмах очигледан, истраживање се паузира.

Ово је заправо други пут да се то догодило током испитивања вакцине против корона вируса Универзитета Окфорд и АстраЗенеке од како су први добровољци тестирани у априлу.

Портпарол Универзитета Окфорд рекао је: „У великим испитивањима, болести се могу појавити случајно, али се оне морају независно испитати да би се то пажљиво проверило.“

Коначну одлуку о поновном покретању тестирања донеће Регулаторна агенција за лекове и здравствене производе (МХРА), до које може доћи за свега неколико дана.

Али, до тада је паузирано испитивање вакцине на свим међународним локацијама – у Великој Британији, Бразилу, Јужној Африци и САД-у.

Тим Универзитета Окфорд верује да овај процес показује да су посвећени безбедности својих добровољаца и највишим стандардима рада у студијама.

Где смо стигли у потрази за вакцином?

Амерички председник Доналд Трамп рекао је да жели да вакцина буде доступна у САД-у пре избора 3. новембра, али су његови коментари подстакли бојазан да би политика могла да заузме приоритет над безбедношћу у трци за вакцином.

У уторак је група од девет произвођача вакцина против Ковида-19 покушала да увери јавност објављивањем „историјског завета“ да ће се придржавати научних и етичких стандарда у потрази за вакцином.

АстраЗенека је међу девет компанија које су се обавезале да ће поднети захтев за одобрење тек након што вакцине прођу три фазе клиничке студије.

Индустријски гиганти Џонсон и Џонсон, БиоЕнТек, Глаксо Смит Клајн, Физер, Мерк, Модерна, Санофи и Новавакс су други потписници.

Они су се обавезали да ће „безбедност и добробит вакцинисаних људи увек бити главни приоритет“.

Светска здравствена организација (СЗО) каже да се скоро 180 потенцијалних вакцина тестира широм света, али ниједна још није прошла сва клиничка испитивања.

Из СЗО кажу да не очекују да вакцина испуни њихове смернице за ефикасност и безбедност како би била одобрена ове године због времена које је потребно за безбедно тестирање вакцина.

Сличне ставове дели и Томас Куени, генерални директор Међународне федерације произвођача фармацеутских производа. Ово индустријско тело представља компаније које су потписале заједничко саопштење.

Упркос томе, Кина и Русија почеле су да тестирају вакцинама, развијеним у тим земљама, одређене категорије радне снаге.

Све су заведене код СЗО као вакцине у фази клиничких испитивања.

У међувремену, амерички национални регулатор, Управа за храну и лекове (ФДА), сугерисала је да вакцине против корона вируса могу бити одобрене пре завршетка треће фазе клиничких испитивања.

Прошле недеље је такође објављено да су амерички Центри за контролу и превенцију болести позвали државе да размотре одустајање од одређених захтева како би били спремни за дистрибуцију потенцијалне вакцине до 1. новембра – два дана пре председничких избора 3. новембра.

Иако је председник Трамп наговестио да би вакцина могла бити доступна пре избора, његов демократски ривал Џо Бајден изразио је сумњу да ће Трамп слушати научнике и спроводити транспарентан процес.

ББЦ Неwс на српском/Данас

 

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар