Почетна » Коров и пустош на градилишту нове дечје болнице „Тиршова 2“: Бивши градоначелник недоступан, објекат још нема грађевинску дозволу

Коров и пустош на градилишту нове дечје болнице „Тиршова 2“: Бивши градоначелник недоступан, објекат још нема грађевинску дозволу

од Други Пишу
0 коментар

Пустош на градилишту нове зграде дечје клинике, сада већ чувене „Тиршове 2″. Рок за завршетак радова, који је најављиван прво за јул ове године, па за 2024, померен је још једном на 2025, а у марту ове године и на 2026. Док чекамо “зидање“ Тиршове 2, болесна деца седе у импровизнованој амбулантној чекаоници, гурају се у собама са шест или осам кревета, у којима регуларно не треба да буде више од четири лежаја. Србија је од Европске уније управо за изградњу ове болнице добила 35 милиона евра. Зато се поставља питање шта је са тим новцем урађено у међувремену имајући у виду да је уместо објекта на градилишту и даље празна ливада зарасла у коров.

Еуфорија око нове дечје болнице кренула је још у јесен 2021. када је бивши градоначелник Београда др Зоран Радојичић свечано најавио почетак радова и њихов завршетак у првим месецима 2024, да би председник државе Александар Вучић у мају 2022. изјавио да ће зграда бити готова 2025, а већ у марту 2023. човек који “управља новцем” Марко Благојевић, министар за јавна улагања, поручио је да ћемо свечано, на врата нове Дечје клинике ући до краја 2026. године.

Оно што забрињава јавност, је што радника на овом градилишту евидентно нема у последњих шест месеци. То потврђују запослени у Тиршовој, који повремено обиђу пусто градилиште, а у њихове речи уверили су се и фоторепортери Нова.рс. Уместо објекта и даље је ту само у коров обрасла ливада, са остацима неког старе распаднуте грађевине.

“Тужно је све то, када погледамо децу која се под температуром гурају у ходнику док чекају да прозову њихово име, једва дишу у оној узаној просторији чија намена није никада ни била – чекаоница. Најтеже нам пада ситуација са тешко оболелим малишанима који леже у собицама натрпаним креветима. Све је нагурано, импровизовано и стално смо на чекању, већ деценијама, а јасно нам је да радимо и лечимо децу у згради из 1936., која апсолутно одавно нема услова за оволики број пацијената, које примимо свакога дана. Из тих разлога апелујемо и молимо да се нова зграда што пре заврши. Нажалост, на градилишту нисмо видели ниједног радника од зиме, а ништа се није померило са места. Пројекат за зграду постоји, а само су ударили потпорне зидове, који тако стоје већ месецима, од краја 2022. године. Нико нам ништа не говори, не знамо када ће кренути радови, а још мање кад се коначно селимо”, прича за Нова.рс докторка из “Тиршове“, која нас је замолила да остане анонимна.

У болничким кулоарима, како наводи, прича се да је нова зграда Института за онкологију и радиологију – “Онкологија 2”, већ добила грађевинску дозволу, а “Тиршова 2”, са чијим се пројектом кренуло још 2021, нема дозволу за градњу.

“Ако је то тачно, није поштено. Прво се кренуло са пројектом за Тиршову, почела је и изградња, па стала, добили смо много новца из ЕУ, а за нас нема дозволе”, револтирано прича ова докторка.

Некадашњи директор болнице у Тиршовој и бивши градоначелник Београда, др Зоран Радојичић, кажу запослени, очигледно није “имао велики утицај”.

Нова је покушала да га контактира, али се он на бројеве телефона познате редакцији није јављао.

Питање зашто се не помера изградња “Тиршове 2”, поставили смо и актуелном директору ове болнице, др Синиша Дучић. Он нас је упутио на министра.

“Питајте министра за јавна улагања Марка Благојевића, он зна све детаље и бави се пројектом”, каже за Нова.рс др Дучић.

Наиме, Министар Благојевић је у марту 2023. са гувернером Развојне банке Савета Европе Карлом Монтичелијем потписао споразум о гранту у износу од 35 милиона евра за изградњу дечје болнице „Тиршова 2“.

“Припремни радови трају већ годину дана и још су у току. Чекамо тренутак када ће моћи да се укључе извођачи, а то ће бити када завршимо административни део око добијања грађевинске дозволе, коју очекујемо сваки дан. Оног тренутка када распишемо набавку за извођача, видећемо на хоризонту почетак изградње објекта”, самоуверено за Нова.рс каже министар Благојевић.

Он, по ко зна који пут наглашава да је темељна јама ископана и обезбеђена.

“То је 100 пута 75 метара у дубину са 14, 2 километра армираног бетона. Уверавам вас да ће изградња почети ускоро. Рок за извођење радова је три године, па не може бити готова пре 2026. Потребна нам је и велика набавка опреме, која се спроводи на специфичан начин јер је све врло комплексно”, каже Благојевић.

Подсетимо, још 2021, је др Зоран Радојичић, најавио је да ће прва фаза изградње “Тиршова 2” трајати 210 дана.

“Нова приступна саобраћајница до ауто-пута ће бити дуга 365 метара, а када радови на клиници буду завршени, до ње ће бити могуће доћи директно са ауто-пута. Биће изграђен и велики број нових паркинг-места”, обећавао је Радојичић.

Он је тада нагласио да је у време краља Петра II и краљице Марије, када је 1936. године грађена прва дечја клиника, то био најзначајнији догађај у Европи, а да ће нова зграда бити готова 2024.

Његова визионарска предвиђања срушио је 30. маја 2022. председник Србије Александар Вучић, који је изјавио да ће радови на изградњи Универзитетске дечје клинике „Тиршова 2“ бити завршени најкасније до почетка 2025. године. Он је том приликом обишао градилиште са европским комесаром за проширење Оливером Вархејием и нагласио да ће Дечја клиника „Тиршова 2“ бити „првокласна установа“. Вархеји је тада истакао да Европска унија никад није подржала већи пројекат у здравственој инфраструктури и да очекује да ће деца у Србији имати најбољу здравствену заштиту у Европи.

Ова пројектна инвестиција вредна је 117,2 милиона евра, а укупна вредност грађевинских радова процењена је на око 95 милиона евра. Планирано је да комплекс има више од 57.000 квадратних метара, од чега је 36.000 квадрата медицинског простора са осам најсавременијих операционих сала. Преосталих 21.000 квадата биће гаража са 550 паркинг места, намењених запосленима и пацијентима. Комплекс је пројектован за укупно 286 болничких кревета, од којих је 37 на интензивној нези, који ће бити распоређени у 154 собе, а цела зграда ће имати 11 спратова.

Када ће оболела деца у Србији добити прилику да уђу у нову зграду дечје болнице, нико са сигурношћу не зна, али “ко чека”…

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs; ATA Images

Ана Марковић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар