Почетна » Корупционашки скандал: Сестра др Гојковића снабдевала РФЗО

Корупционашки скандал: Сестра др Гојковића снабдевала РФЗО

од admin
0 коментар

 

Током ванредног стања РФЗО је “због епидемиолошке ситуације и повећања броја заражених вирусом САРС – ЦоВ – 2” у јулу месецу спровео хитну јавну набавку у вредности од милијарду и по динара, намењених за опрему и лечење пацијената оболелих од ковида. РФЗО је у преговарачком поступку понуду за набавку санитетског и медицинског материјала позвала осам фирми које се баве медицинском опремом, међу којима се нашао и ПТМ из Шапца, у влаништву Гојковићеве сестре.

Ово предузеће регистровано је 2002. године, а као претежна делатност на АПР се наводи “поправка осталих личних предмета и предмета за домаћинство”.

Такође, ПТМ се води као обвезник ревизије, која је обавезна за сва предузећа чији приходи прелазе 4,4 милиона евра. Само у јулској набавци, ПТМ је укупно приходовао више од пола милијарде динара. Од тога, за 168 милиона динара РФЗО је од Гојковићеве сестре купио и опрему чија набавка ни по чему није била хитна, нити се користи у протоколу лечења заражених коронавирусом.

Тако је усред пандемије од Зорице Шакан купљен стуб за лапараскопију од 87 милиона динара, боце за дренирање, хируршке стаплере, али и најсавременије ендоскопске видео капсуле које се, опремљене камером и ЛЕД светлом, користе за снимање танког и дебелог црева. Иста фирма је била задужена и за набавку дезифицијенаса, система за грејање крви и мантила за једнократну употребу у висини од 168 милиона динара. У набавци се за ПТМ нашло и око 38 милиона динара за хируршке компресе, као и нестерилне покриваче за операционе столове за које је издвојено скоро 50 милиона.

Нова.рс је још половином августа послала питања РФЗО да образложе куповину ове опреме, али до данас на њих није одговорено.

Такође, исто питање смо поставили и покрајиснком секретару Зорану Гојковићу, од чије сестре је купљена сва ова опрема, али ни од те стране није стигао одговор.

Из Транспарентности Србије кажу да је цела ова набавка РФЗО спорна и да је очигледно да је намештена.

“Већ сама чињеница да је од 37 партија само на једну дато две понуде говори да је цела набавка намештена. Питање је само да ли су је наместиле изабране фирме између себе или је РФЗО у старту позвао одређене фирме унапред знајући да конкуренције неће бити”, каже Немања Ненадић из ТС. Он је такође истакао да јавна набавка извршена на овај начин може бити оправдана само уколико је хитност таква да није могло да се чека недељу дана или да од ње зависи људски живот, што се баш не може рећи за видео капсуле за снимање дебелог црева.

Ана Лалић   Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

3 × 2 =