Почетна Друштво Косово: Групе за слободу медија поздрављају одлуку суда о одлагању одузимања пословне дозволе ТВ Клан Косова

Косово: Групе за слободу медија поздрављају одлуку суда о одлагању одузимања пословне дозволе ТВ Клан Косова

од Други Пишу
0 коментар

СафеЈоурналистс мрежа придружила се међународним организацијама за слободу медија у похвалама судске одлуке којом се одлаже одузимање пословне дозволе Клан Косова.

Доле потписане међународне организације за слободу медија данас поздрављају судску забрану којом се одлаже одузимање пословне дозволе Клан Косова, што је важна правна одлука која блокира покушај владе да затвори највећи приватни телевизијски канал у земљи.

Судије Привредног суда у Приштини су 2. августа 2023. пресудиле против одлуке Министарства индустрије, предузетништва и трговине да суспендује сертификат о пословању ТВ канала, што је могло да доведе до повлачења дозволе за емитовање и укидања емитовања те телевизије на Косову.

Усред негодовања националних, регионалних и међународних група за слободу медија и новинара, као и међународних организација и западних амбасада, Клан Косова се жалио на одлуку Министарства без преседана и тражио забрану од суда.

Наше организације поздрављају ову важну одлуку и похваљују независност судија, које су пресудиле у складу са међународним стандардима слободе медија. Сада апелујемо на владу да се не жали на пресуду и упозоравамо да би то угрозило већ оштећене акредитиве за слободу штампе.

Свако коначно затварање Клан Косова од стране владе нанело би највећи ударац слободи штампе и медијском плурализму на Косову од независности земље и умањило би поверење у наставак напретка, што су наше организације приметиле раније ове године.

Даље позивамо Независну комисију за медије (ИМЦ), косовски медијски регулатор, да одложи било какву одлуку о дозволи за емитовање Клан Косова док се не окончају сви правни поступци по овом питању.

Такође, поздрављамо недавни чин солидарности са Кланом Косова који је демонстрирао већи део медијске заједнице у земљи током бојкота конференције за штампу министарке Розете Хајдари. Недавни чинови притиска званичника на новинаре и активисте који подржавају Клан Косово само покрећу додатна питања о посвећености администрације слободи медија.

Наше организације наставиће да пажљиво прате и реагују на будућа дешавања која се тичу Клан Косова и позивају на континуирано ангажовање западних амбасада и међународних организација по овом питању, како би се осигурало да позитивном напретку у слободи медија на Косову не буде задат тежак ударац.

Можда ти се свиди

Оставите коментар