Почетна » Крива виша сила: Стављена тачка на истрагу о несрећи у руднику Соко

Крива виша сила: Стављена тачка на истрагу о несрећи у руднику Соко

од Други Пишу
0 коментар

Више јавно тужилаштво у Нишу одбацило је крајем марта приговор адвоката породица погинулих рудара у руднику Соко, сазнаје ЦИНС. Тиме је остала на снази одлука Основног јавног тужилаштва у Алексинцу да за несрећу нико није одговоран.

Био је 1. април 2022. године. Трећа смена рудника угља Соко је увелико радила када је у 4:09 дошло до избоја метана. Погинуло је осам рудара, а двадесетак је повређено, подсећа ЦИНС.

Две године касније, тужилаштво је ставило тачку на овај случај – за све је крива виша сила и нема одговорних.

Овакву одлуку је донело Основно јавно тужилаштво у Алексинцу, а на њу се жалио адвокат породица погинулих рудара. Како Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС) сазнаје, Више јавно тужилаштво у Нишу је тај приговор одбацило 27. марта. Како су нам из тог тужилаштва рекли, против њихове одлуке није дозвољена жалба, нити приговор.

Тужилац Основног јавног тужилаштва у Алексинцу Јанко Динић, који је водио овај предмет, за ЦИНС каже да се тиме на неки начин потврђује решење о одбачају кривичне пријаве. Он је додао и да су овом одлуком правна средства пред тужилаштвом исцрпљена.

Подсетимо, Динић је до сада три пута одбијао да покрене кривични поступак у вези са овом несрећом.

Док је извештај инспекторке указивао на пропусте у документацији и раду рудника, он је сматрао да пропуста није било.

Први пут је решио да нема одговорних када је по службеној дужности покренуо поступак. Затим још двапут када је одлучивао о кривичној пријави коју је поднела тадашња министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Адвокат породица преминулих рудара Братислав Стојановић је оба пута, када је та кривична пријава била одбачена, улагао приговоре Вишем јавном тужилаштву у Нишу. Први пут приговор је прошао, па је читав случај враћен на почетак у ОЈТ Алексинац. Други пут, ВЈТ у Нишу је приговор одбацило.

Подсетимо, у руднику Соко тог првог априла 2022. године пар минута пред несрећу, метан – гас без боје, мириса и укуса који истискује кисеоник због чега људи могу да се угуше, неколико пута прелазио је дозвољене вредности. Онда је порастао до те мере да је у једном тренутку метана било толико да кисеоника у ваздуху скоро да није ни било. Осам рудара је погинуло, а њих двадесетак је повређено.

Правда се тражи у судницама привредних судова
Ово није једини поступак који је покренут након несреће у руднику Соко.

ЦИНС је већ писао да је Основно јавно тужилаштво у Нишу подигло оптужницу за привредни преступ против Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља Ресавица у чијем склопу ради овај рудник, њеног садашњег в.д. директора Саше Спасића и некадашњег в.д. директора Марка Вуковића.

Тај поступак траје и дан данас у Привредном суду у Крагујевцу, а они се у оптужници сумњиче да су у делу рудника Соко, у којем се 2022. догодила несрећа радили без одобрења Министарства рударства и енергетике.

Да рудник ради без одобрења откривено је управо након несреће, у ванредној контроли рудника коју је спровела инспекторка Зорица Вукадиновић да би открила како је до несреће дошло. Након тога, она је поднела пријаву за привредни преступ по којој је и покренут овај поступак.

Поред ове, након несреће инспекторка је поднела још једну пријаву.

Тако је за привредни преступ сумњичила и фирму Терраголд & Цо и њеног директора Драгана Милошевића. Ова фирма је, према тврдњама инспекције, вршила техничку контролу пројекта по којем је радио Соко и одобрила га иако овај рудник није имао сву потребну документацију. По овој пријави оптужницу је подигло Прво основно јавно тужилаштву у Београду, а суђење је почело недавно, у марту у Привредном суду у Београду.

Foto N1

Цинс/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар