Почетна » Кривичне пријаве против психијатара који су угледног хирурга прогласили оболелим

Кривичне пријаве против психијатара који су угледног хирурга прогласили оболелим

од Други Пишу
0 коментар

Здравствена инспекција Министарства здравља, после текста „Случај др Марка Ленса“, објављеног у недељнику Време, поднела је кривичну пријаву против групе психијатара који су светски признатог хирурга, иако га никада нису прегледали, прогласили за душевно оболелу особу, те га пријавили полицији и бројним другим институцијама, пише Време.

Због тих пријава Ленс, који осим српског поседује и енглеско и италијанско држављанство, био је стављен и на списак безбедносно интересантних особа, пише Време.

Како је Време раније писало због тога је имао проблема на београдском аеродрому и пролазио строгу процедуру током уласка и излазка из Србије, те је и саслушаван у полицији.

Инспекција Министарства здравље покренула је у јануару ванредни инспекцијски надзор после ког је здравствена инспекторка Маријана Петровић, почетком марта Првом основном тужилаштву послала кривичну пријаву против лекара Клинике за психијатрију Универзитетског клиничког центра Србије у Београду. Како наводе у тексту, новинари недељника Време имали су увид у тај документ.

Време наводи да је током инспекцијског надзора утврђено да Марко Ленс, ком је група психијатара уписала дијагнозу да је тешко душевно оболео, заправо никада није био пацијент Универзитетске клинике, нити су га психијатри икада прегледали, а неки од њих га нису ни упознали.

Иначе, те лекаре Ленс је још раније тужио и пријављивао за несавесно лечење своје мајке, као и за заташкавање случаја за околности и узроке њене смрти.

Ленс према налазу инспекције није био пацијент ни Универзитетске клинике, ни тих психијатара, а утврђено је да су 26. маја 2022. сачинили здравствени документ, који су дан касније завели у деловодне књиге клинике, а у ком су између осталог написали:

„На основу дужевременог увида у понашање др Ленса сматрамо да он болује од тешког поремећаја душевног здравља, кверулентне параноје која се испољава суманутим прогонитељством упереним против бројних институција и појединаца, да као такав представља озбиљну опасност по себе и околину и да смо забринути за сопствену безбедност обзиром да нам је именовани рекао да смо „убили његову мајку и да ће нас уништити“.

Време пише да су касније тај документ послали и МУП-у Србије, као и да су слична документа послата и Лекарској комори Србије, Центру за социјални рад, Министарству здравља, Медицинском факултету у Београду, Јавном тужилаштву.

Здравствена инспекторка је констатовала у кривичној пријави и да су психијатри спорни документ о наводном обољењу др Ленса слали бројним институцијама и великом броју људи, а да нико, односно Суд, који једини на то има право, није им ни тражио. Чак и да је реч о нечијој стварној психијатријској дијагнози, такво слање документације наоколо сматрало би се повредом медицинских права пацијената и повредом поверљивости личних података, наводи се у тексту Времена.

Цео текст прочитајте ОВДЕ.

Време/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар