Почетна » Криза не посустаје – прети несташица осам производа

Криза не посустаје – прети несташица осам производа

од Други Пишу
0 коментар

Пандемија ковида-19, рат у Украјини и низ других проблема у животној средини одговорни су за поремећаје на глобалном тржишту. Осим што смо суочени с поскупљењима разних производа, свету сада прети још један проблем – несташица.

У наставку прочитајте којих производа би потенцијално могло нестати са светских полица, пише EatThis.

Леблебија

Љубитељи хумуса требало би да размиле о томе да попуне своје залихе. Наиме, прети несташица леблебија – главног састојка хумуса – и могао би доживети пад залиха од чак 20 одсто.

Рат у Украјини спречио је усеве и извоз из Русије и Украјине – две земље које су значајни произвођачи леблебија. Аустралија и Мексико такође су се ове године суочили с временским проблемима, укључујући поплаве, што се негативно одразило на њихове усеве. Истовремено, потражња за леблебијама и даље расте.

Кукуруз

Након испитивања бројних поља кукуруза на средњем западу у склопу турнеје Про Фармер Цроп Тоур, извиђачи су установили да су огромне количине кукуруза у не баш идеалном стању и то након сезоне најезде штеточина, великих врућина и мало падавина. Неколико америчких савезних држава има мање приносе него прошле године.

Нажалост, недостатак кукуруза такође значи могућу несташицу многих омиљених нуспроизвода – житарица, кукурузног сирупа и кокица.

Производи од парадајза

Суша и незапамћене температуре додатно су оптеретиле пољопривреднике који се већ суочавају с инфлацијом и све већим трошковима ђубрива због рата у Украјини.

Сви ови неповољни временски услови могли би на крају довести до тога да многи производи на бази парадјза постану мање доступни. То укључује кечап, сос за тестенину и слично.

Пиво

Угљен диоксид један је од кључних састојака у поризводњи пива, а већ година је снабдевање овим гасом нестабилно. Осим тога, произвођачи пива додатно се боре с текућом несташицом лименки од алуминијума.

Смрзнута пица

Угљен диоксид такође је кључни састојак у производњи многих смрзнутих намирница, укључујући смрзнуту пицу. Обично се користи као расхладно средство за очување укуса и текстуре смрзнутих производа током складиштења и транспорта. Осим тога, помаже и у спречавању кварљивости хране.

Према томе, произвођачи пице сочавају се са сличним проблемима као и произвођачи пива, а све то могло би резултирати несташицом тих производа.

Маслиново уље

Велики произвођачи маслоновог уља, Шпанија и Италија, опорављају се од ужасно тешког лета. Летње температуре обарале су рекорде широм западне Европе и завлада је велика суша. Аналитичари процењују да би производња маслиновог уља у Шпанији могла пасти за 25 до 30 одсто у поређењу с прошлом годином.

Што се тиче Италије, аналитичари прогнозирају пад производње маслиновог уља између 20 и 30 одсто. Поврх временских неприлика, рат у Украјини и проблеми с ланцем санбдевања додатно су допринели расту цена маслиновог уља.

Чоколада

Могло би да понестане и чоколаде. Наиме, произвођач слаткиша Херсхеy објаснио је да је због рата у Украјини теже набавити сирове састојке попут јестивог уља и какаа. Истовремено, потражња је невероватно порасла. Занемарени су сезонски производи како би се попуниле полице радњи и задовољила нормална свакодневна потражња.

Ћуретина

Стручњаци предвиђају надолазећу несташицу ћуретине, првенствено због епидемије птичјег грипа која је харала ове године, наводи EatThis.

Н1 Загреб

Можда ти се свиди

Оставите коментар