Почетна » Кризни штаб једногласно одлучио да нема попуштања мера

Кризни штаб једногласно одлучио да нема попуштања мера

од admin
0 коментар

 

Након завршеног редовног састанка Кризног штаба, рекла је да бележимо стабилнију ситуацију последњих недеља, али је и даље висок ниво бројева заражавања и умирања, пренео је Н1.

Говорећи о вакцинацији, навела је да је вакицисано нешто више од 415.000 људи и да је заинтересованост грађана велика.

Имали смо три нежељене, теже реакције на 415.000 вакцинисаних, али ни у једном тренутку те особе нису биле животно угрожене, навела је др Кисић Тепавчевић.

Како је додала, хоспитализоване су, биле су под лекарском опсервацијом и пуштене су кући.

Дозвољавају се посете корисницима Геронтолошких центара

Кисић Тепавчевић је рекла да су Геронтолошки центри од почетка били приоритет за вакцинацију, и да је међу корисницима владала висока заинтересованост, пренео је РТС.

Како је рекла, Кризни штаб је усвојио препоруку да се вакцинисаним корисницима центара дозволе посете у строго контролисаним условима уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Прецизирала је да ће посете бити дозвољене корисницима који су добили две дозе вакцине, и код којих је прошло најмање седам дана од друге дозе.

Додала је и да је разматрано питање уласка у Србију из Мађарске уз негативан ПЦР тест, али да се у Кризном штабу још нису одлучили на тако нешто. Навела је да је било говора и о утакмици 18. фебруара, али да је одлучено да ни по том питању нема попуштања епидемиолошких мера.

Нови сој корона вируса није ништа необично и неочекивано

Упитана о новом соју вируса, рекла је да је он детектован први пут прошле суботе, да то није ништа необично и неочекивано.

Вршено је епидемиолошко истраживање и затворена је могућност преношења инфекције из тог појединачног резервоара, додала је.

Навела је да ће се то интензивно пратити, јер нас, како је додала, то очекује у наредном периоду и додала да је важно да се промене на вирусу не одражавају на ефикасност вакцина.

Кисић Тепавчевић је рекла да је садашња процена да између милион и по и два милиона људи у нашој земљи би требало да буде вакцинисано да би се стекао колективни имунитет који би могао да заустави епидемију.

Истакла је да је то ипак груба процена.

Сада немамо више само пасивну борбу, сада смо кренули у напад, имамо вакцину у рукама и најзад је ова борба против коронавируса активна, рекла је Кисић Тепавчевић.

Није било појединачних жалби за исплату накнаде од 100 одсто

На питање да ли је Министарство рада, на чијем је челу, добило жалбе запослених да се не исплаћују накнаде од 100 одсто онима који су оболели од короне, каже да нису добили појединачне жалбе.

Подсетила је да је Влада дала то као препоруку, наводећи да су „све државне институције усвојиле препоруку и велики број приватних“.

Информисани смо да је било организација где то није спроведено, ми смо упутили допис на нивоу препоруке и надали смо се да ће већина послодаваца да одреагује позитивно, али има и оних који нису, рекла је.

Данас Онлине/Н1/РТС

Можда ти се свиди

Оставите коментар