Почетна » Кроз фокус групе са партнерима и сарадницима до оквирног документа организације РЕРИ из Београда

Кроз фокус групе са партнерима и сарадницима до оквирног документа организације РЕРИ из Београда

од admin
0 коментар
1111

 

Организација РЕРИ ће у наредном периоду тежити ка стратешкој визији. Циљ им је да ојачају транспаретност организације реконструкцијом веб сајта и да унапреде друштвене мреже и канал комуникације са грађанима, истиче пројектни директор Мирко Поповић. Због тога организују фокус групе са својим партнерима како би заједно дошли до циља – оквирног документа РЕРИ организације.

„Један од начина на који желимо да унапредимо себе јесте, не само размишљајући унутар организације, већ да са својим партнерима, сарадницима и осталима, разговарамо и да видмо како нас други људи виде, шта нам они препоручују да би требало да урадимо, како виде будућу сарадњу са нама. Желимо од свих њих да чујемо шта они мисле, да чујемо и критику и похвалу и онда да добијемо објективнију слику онога где је РЕРИ сада, где РЕРИ треба да иде и да одговоримо захтевима, уколико је то могуће. Желимо да оно што радимо резултира унапређењем владавине права у животној средини и већом заштитом животне средине”, додаје он.

Да би се развијали плански, кренули су у стратешко реструктурирање организације.

„Циљ нам је да из овог процеса изађемо са једним стратешким планом који ће бити оквирни документ како за организацију, тако и за људе који раде овде. Постоји потреба да се структура учврсти, да се поставе различити приоритети у оквиру организације, јер смо проширили поље деловања у региону, у Босни и Црној Гори“, каже Поповић.

Прва промена – први годишњи извештај организације

1111

До сада им није била пракса да раде годишње извештаје, сем на захтев донатора, међутим, сада то желе да промене.

„Желимо да и то променимо, и то ће бити један од резултата – први годишњи извештај организације где ћемо опет унапредити комуникацију са грађанима, учинити то видљивијим, доступнијим и разумљивим. Радимо и на унапређењу капацитета за анализе и израду докумената јавних политика и израду коментара на прописе и сличне активности, будући да РЕРИ јесте активан у томе“, додаје он.

Поповић истиче да се ствари дешавају брзо и да је организацијама некада тешко да одговоре и да се довољно фокусирају на одређена питања.

„Пажњу људи је данас тешко задржати и тешко је у континуитету одржавати, зато је битна комуникација која се прилагођава потребама циљних група. Овај вид подршке је значајан поготово за организације у развоју, а РЕРИ јесте организација у развоју. Он је састављан од људи који су дуго у цивилном сектору или у адвокатском послу. С друге стране поносни смо што, у највећем броју, у РЕРИ-ју раде млади људи којима је ово практично први посао. За њих је подршка која им омогућава да се интегришу и да расту заједно са организацијом веома битна“.

Владавина права је кључни елемент добре политике животне средине и основ да би грађани Србије могли да живе у окружењу које је здраво и у коме је животна средина очувана, подсећају из организације.

„С друге стране, за развој РЕРИ-ја плодно тло је да Србија није земља владавине права, да није земља демократије и да је Србија земља где се права на животну средину интезивно готово свакодневно крше, како на нивоу државе, тако и на локалном нивоу, што нам је дало простора да се развијамо као организација“, истиче Поповић.

„Твоје право је у твојим рукама“ је велика иницијатива која је, каже Поповић, дошла у правом тренутку због убрзаног раста ове организације.

q2222

„РЕРИ годишње обради и више од 150 различитих случаја, почев од једноставнијих до судских поступака, стратешких парница. Једноставно, организација се увећавала и у погледу броја активности и у броју људи, као и различите области којима се бавимо. Она нам помаже да се структурно учврстимо, да утврдимо смернице стратешког развоја у наредном периоду, да сложимо полице РЕРИ-ја и да будемо ефикаснији и делотворнији у свом раду“, додаје Поповић.

Иницијатива, закључује, помаже организацији да буде у још већој мери службеник јавног интереса и да тако оснажени помогну друштву да се избори са проблемом угрожавања заштите животне средине и владавине права.

Подсетимо, РЕРИ је удружење које је основано 2017. године и бави се животном средином кроз примену правних средстава, кроз интегрисање владавине права и заштите животне средине правним средствима у унапређење политика и друштвеног и правног оквира у коме се обезбеђује висок степен заштите животне средине и права грађана на заштиту животну средину.

 

Фото: А.Ђ/МРЦН

Медиа & реформ центар Ниш

Можда ти се свиди

Оставите коментар