Почетна » КСМ: Извештај ЕК потврдио да кључни проблеми медијске заједнице и даље остају нерешени

КСМ: Извештај ЕК потврдио да кључни проблеми медијске заједнице и даље остају нерешени

од admin
0 коментар

 

Овогодишњи Извештај наводи формалне и процедуралне мере које су до сада предузете, на пример, увођење СОС телефона за новинаре, спровођење ограниченог сета мера из Акционог плана за Медијску стратегију, формирање две радне групе за праћење стратегије и безбедност новинара и сл. Са друге стране, у извештају се наглашава да формалне акције не доносе суштинске промене на медијској сцени, па је тако безбедност новинара и даље на ниском нивоу, вербални напади и говор мржње највиших државних званичника не престају, а укупни амбијент у ком новинари раде не доприноси медијским слободама нити слободи изражавања.

 

У Извештају се додатно наводи да су се чланице Коалиције за слободу медија повукле из Владине радне групе за безбедност новинара, тражећи одговорност надлежних институција за оне званичнике који крше етички кодекс понашања и са места највиших представника власти воде јавне кампање против новинара.

 

Коалиција сматра да је неопходно да европски званичници у јавној комуникацији не оспоравају чињенично стање у овој области и да јасно указују на налазе Европске комисије, да нема суштинског побољшања на пољу медијских слобода.

 

Позивамо европске институције да осим што констатују лоше стање, да и својим потезима дају подршку променама које су могуће једино озбиљним и одлучним приступом овим проблемима. Сматрамо да смо испуњавањем неких формалних услова још далеко од суштинских промена, и да свако одлагање да се отворено разговара о проблемима као и гурање под тепих истих, само се продубљава криза у медијској и новинарској заједници.

 

Коалиција за слободу медија подржава препоруке ЕК и остаје на становишту да ће се кроз учешће у институционалним и законодавним процесима, упркос њиховом стагнирању, и даље борити за побољшање друштвеног окружења за рад медија, као и да ће у том процесу тражити подршку цивилног сектора и јавности.

 

Београд,

 

20.10.2021.

 

Асоцијација медија

 

Асоцијација онлајн медија (АОМ)

 

Фондација Славко Ћурувија

 

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)

 

Независно удружење новинара Србије (НУНС)

 

Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија „Локал Прес“

Можда ти се свиди

Оставите коментар

nineteen + fourteen =