Почетна » Кугла у Београду 250, а у Пироту поскупела на „чак“ 30 динара: Цене сладоледа скочиле за 50 одсто

Кугла у Београду 250, а у Пироту поскупела на „чак“ 30 динара: Цене сладоледа скочиле за 50 одсто

од Други Пишу
0 коментар

Нема особе (претпостављамо) која није чула за најпознатију пиротску посластичарницу, у којој кугла сладоледа кошта, веровали или не, 30 динара. То је, заправо, новија цена, јер је до скора кугла коштала свега 10 динара. И док Пирот и даље остаје град у ком је сладолед најјефтинији, српска престоница је ове године оборила све рекорде – сладолед је поскупео за 50 одсто, па је тако кугла сладоледа у самом центру града постала прави луксуз – чак 250 динара.

С порастом температуре, расте и жеља за најслађим летњим освежењем – сладоледом.

А ове сезоне њему је у Београду, како се чини, нарасла и цена, па тако најјефтинија кугла кошта око 180 динара док је најскупља чак 250.

Цене сладоледа, бар у престоници, скочиле су и до 50 одсто у односу на прошлу сезону. То за Нова.рс тврде грађани који су за викенд уживали у лепом времену у српској престоници и који су своје незадовољство, поводом цене сладоледа, делили на платформи „X“.

„Какав диван дан! Сунце, шетња, нема гужве, све како треба, осим кугле сладоледа која је 250 динара. Људи моји, 250 динара! Шта сам добио, сладолед са грамом злата?Златну ванилу или златну чоколаду? Притом сам узео две кугле, жена и деца такође. Оде 2.000 само на сладолед, а тек смо почели дан!“, написао је корисник ове платформе, а онда су уследили коментари других који су махом потврдили његову констатацију да је сладолед ове године дефинитивно скупљи.

Трагом ових коментара, екипа портала Нова.рс истражила је колико кошта кугла сладоледа у строгом центру Београда, колико на периферији града, а колико у другим градовима у Србији.

Пирот најјефтинији
Град на југу Србије одавно важи за место у коме су цене багатела, посебно кад је реч о храни.

Овако јефтина кугла сладоледа може се купити у посластичарници „Младост“, у центру града, код Големог моста. До прошле године, како су испричали једном приликом у овој посластичарници, сладолед је коштао 10 динара, али су због општег раста цена морали да подигну цену на 20 динара по кугли.

Сада је, како за Нова.рс каже запослени у овом локалу, цена кугле 30 динара, што је, сложићете се, и даље баш јефтино.

„Мислимо да цена и даље није велика, по њој смо познати у целој Србији, али и по укусу сладоледа који је остао исти“, каже нам једна од запослених.

Сладолед на куглу је нешто мање скупљи у Белој Паланци – 50 динара.

У Ваљеву је од 90 до 120 динара, а слична цена је и у Шапцу – око 100 динара по кугли.

У Новом Саду је могуће проначи куглу за 130 динара, али исто тако и за 200. У чему је разлика – то знају само посластичари.

С друге стране, куглу сладоледа у Београда готово да не можете да нађете испод 200 динара. Таква је цена, махом, по целом граду, док је у строгом центру града 250 динара.

Занимљиво је да је на „левој обали“ односно у насељу Крњача кугла сладоледа такође 200 динара. Ако желите по две кугле за вас и другарицу, искешираћете скоро 1.000 динара тачније 800.

Да је кугла сладоледа заиста поскупела, за Нова.рс потврђује власник посластичарнице Цане из Мирјева, који каже да се цена повећала због општег раста цена.

„Струја, гориво, гас, храна и комуналије, дугачка је листа намирница и услуга које су ове године поскупеле. Заиста је сувишно питати због чега је дошло до поскупљења. Просто смо били условљени. Поскупео шећер, брашно, млеко, апсолутно све, радници траже веће плате… Нисмо имали избора“, каже овај посластичар.

Додаје да је највећи скок управо због самог материјала који се користи при изради сладоледа.

С друге стране, цена точеног остала је иста баш због тога што у њега иде – вода.

„Трудимо се да наши сладоледи буду квалитетни, хранљиви, дакле да се заиста осете млеко, воће, пистаћи, а не да се користе ароме и да се разблажује с водом. Нисам срећан због промене цене, наравно, одавно имам своје муштерије, али шта да радимо? Тако нам је, како нам је, битно нам је сада да је укус остао исти, по чему смо, иначе, препознатљиви“, каже он.

Индустријски сладолед је забележио много мањи раст цене. Сладолед на штапићу је тако поскупео од 10 до 50 динара, односно од 15 до 33 одсто.

Ada Ciganlija Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Сања Радовановић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар