Почетна » „Лаж да је ваздух у Србији доброг квалитета“

„Лаж да је ваздух у Србији доброг квалитета“

од Други Пишу
0 коментар

Миленко Јовановић из Националне еколошке асоцијације изјавио је да се током грејне сезоне која је почела очекује да у Србији буде поново загађен ваздух пошто надлежни нису донели и спровели мере за смањење аерозагађења.

Он је за Н1 рекао и да нису тачне информације у Извештају о квалитету ваздуха у Србији за 2022. годину да је ваздух у Србији доброг квалитета.

Наша репортерка која је на Звездари разговарала са Јовановићем каже да је овог јутра квалитет ваздуха на тој мерној станици добар.

Јовановић наводи да је у целој Србији од јутрос тако – ваздух је доброг квалитета, али разлог за ту лепу вест није онај који би требало да буде – да су инстит донеле и спровеле мере за смањење аерозагађења, већ је у питању сплет околности – јучерашња киша и појачан ветар очистили су атмосферу од загађајућих материја.

Указује на две проблема која нас очекују током грејне сезоне која је почела:

„То су интензивна емисија ПМ честица, оних полутаната који највише загађују и угрожавају здравље људи а сада се дешава и то су индивидулана ложишта и неповољни меотеоролошки услови – другачији распоред температуре ваздуха и земље, дуга ноћ, прављење температурне инверзије, све то довешће до нових епизода са енормним загађењем“.

У Србији се, како истиче, у области заштите животне средине није се ништа променило у „последњих неколико година нерада“.

Информације објављене у Извештају о квалитету ваздуха у Србији за 2022. годину да је ваздух у зони Србија доброг квалитета Јовановић назива лажним.

Он истиче да тај извештај заправо показуј да је ваздух у Србији претерано загађен, а да је у многим пасусима наведене лажна информација да је ваздух у зони Србија доброг квалитета осим у градовима где се мери и загађање ПМ честицама.

Јовановић наглашава да у градовима попут Врања, Крушевца и Лесковца нема мерења ПМ честица.

„Ништа нам се добро не пише, а извештај показује да је стање без битних промена“, каже Јовановић

Milenko Jovanović Foto:FoNet/Aleksandar Barda

 Н1/Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар