Почетна » ЛЕКАРИ КОЈИ НЕМАЈУ ПРАВО ДА СЕ ЛЕЧЕ Око 150 запослених у ДЗ Ћуприја већ пет година нема оверене здравствене књижице

ЛЕКАРИ КОЈИ НЕМАЈУ ПРАВО ДА СЕ ЛЕЧЕ Око 150 запослених у ДЗ Ћуприја већ пет година нема оверене здравствене књижице

од admin
0 коментар

Запослени у Дому здравља у Ћуприји лече грађане ове општине, а сами, биће пет година 1. јануара, због бирократских заврзлама Пореске управе и Републичког фонда здравственог осигурања (РФЗО), немају оверене здравствене књижице, иако 145 њих редовно сваког месеца уплаћује новац за здравствено осигурање.

Главни повереник Гранског синдиката здравства и социјалне заштите Србије „Независност“, лекар Дома здравља Заим Сијарић, објаснио је данас за Тањуг да је „због неплаћених пореза и доприноса од 2014. године, и то за тзв. неуговорене раднике Дома здравља, Пореска управа блокирала рачуна, али истовремено оспорила право на оверу књижица тзв. уговореним радницима, иако се за њих порези и доприноси уплаћују континуирано сваког месеца“.

Пет година бирократске заврзламе

– Од тада почињу муке запослених у Дому здравља и бирократске заврзламе на релацији Пореска управа – (РФЗО) у Јагодини, „око начина превазилажења настале ситуације“ – додао је доктор Сијарић и истиче да су „запослени онемогућени да се лече и препуштени су сами себи, иако су међу њима многи, у међувремену, оболевали и од малигних болести и морали на неодложене хируршке интервенције“.

Он је додао да после спроведених рационализација у последње две године, Дом здравља има јако мали број неуговорених радника у односу на уговорене, који сваког месеца редовну уплаћују доприносе“, рекао је Сијарић и прецизирао да је „у овом тренутку запослено 145 уговорених и само седам неуговорених радника“.

Без права на лечење

„По логици Пореске управе и РФЗО, због ових седам, 145 људи који редовно дају новац за здравствено осигурање, немају право да се лече и немају оверене здравствене књижице“, рекао је Сијарић.

„Чињеница да ми као здравствени радници немамо оверене здравствене књижице, брука је здравственог система Србије“, оценио је доктор Сијарић и истакао да су запослени о овом проблему упознали преставнике највиших органа власти државе и општине Ћуприја, али „они ништа нису урадили, а често нас нису удостојили ни одговора“.

Огорчен на стање, Сијарић се пита „о каквој ми бризи о човеку говоримо када је и онима који треба да брину о здрављу народа, због бахатости, самовоље и неодговорности појединаца и институција, одузето право да се лече и сами буду здрави“.

Тањуг/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар