Почетна » Лончар у свој кабинет довео бившу директорку болнице „Лаза Лазаревић“ која је смењена због мобинга

Лончар у свој кабинет довео бившу директорку болнице „Лаза Лазаревић“ која је смењена због мобинга

од Други Пишу
0 коментар

Бивша в.д. директорка Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, др Ивана Сташевић Карличић, коју је Владе Србије прошле године сменила због оптужби за мобинг, именована је за државну секретарку у Министарству здравља.

Након вишемесечних протеста дела запослених у болници „Лаза Лазаревић“, који су се бунили због злоупотребе руководства, а на чијем је челу била др Сташевић Карличић, она је у јуну 2023. смењена одлуком тадашње Владе Србије, у време док је министарка здравља била Даница Грујичић. Уместо ње је дошао доктор Ненад Бјелица који није део лекарског тима те установе, али јесте специјалиста психијатрије и кадар Социјалистичке партије Србије.

Међутим, од како се на чело министарства вратио нови-стари министар Златибор Лончар, у болничким кулоарима спекулисало се о постављању докторке Сташевић Карличић на место државне секретарке, која је приватно, како сазањемо, Лончарова блиска пријатељица.

Спекулације су се показале као истините када је у Службеном гласнику јуче и званично објављено Решење.

„Решењем о постављењу државног секретара у Министарству здравља, поставља се проф. др Ивана Сташевић Карличић за државног секретара у Министарству здравља. У потпису: Влада, Председник, Милош Вучевић, с.р.“.

Увреде, казне, откази
Подсетимо, од 2017. године, од како је докторка Сташевић Карличић руководила болницом „Лаза Лазаревић“, запослени су, како су причали за Нова.рс, под притиском због мобинга, увреда и континуираног кажњавања, давали отказе и напуштали радна места у овој установи.

О атмосфери која је у болници „Лаза Лазаревић“ владала док је њоме руководила др Сташевић Карличић, најбоље говори коментар лекара, после одласка бивше в.д. директорке.

„Колеге кажу да лакше дишу, нема више страха, напетости, тензије. Када радите у колективу, највећи проблем је ако не можете да остварите никакву комуникацију са надређеним, који управља послом и од којег на неки начин зависите. Посебно је то тешко у здравственој установи, а да не причам, колико је важно код нас који се бавимо душевним патњама и промењивим психичким стањима код људи“, рекао је за наш портал, у јуну прошле године, један од доктора ове болнице.

У априлу 2020. године, на самом почетку пандемије коронавируса, јавност је као гром погодила вест о забрани ношења рукавица у Клиници за психијатријске болести “Др Лаза Лазаревић”, коју је издало Министарство здравља, а спровела директорка ове установе, Ивана Сташевић Карличић. Ово је нажалост био само један у низу необјашњивих потеза директорке, због које су, како они сами кажу, многи запослени, напустили ову болницу. Такође, јавност је Сташевић Карличић доводила у везу са приватним домом за старе “Долче Вита – Кеј”, што је тада, као директорку државне установе, стављало у директан сукоб интереса.

Грујичићка предложила хитну смену
Такође, запослени у „Падинској скели“ жалили су се и на недовољну количину хране за пацијенте, коју је, како су тада наводили, директорка ограничавала, као и на гашење грејања током зиме у већем делу дана, ради уштеде.

Наиме, око 50 запослених у Клиници „Др Лаза Лазаревић“, штрајковало је од септембра 2022. све до јуна 2023., захтевајући смену или подношење отказа од стране директорке др Иване Сташевић Карличић. Тадашња министарка здравља Даница Грујичић, изјавила је крајем 2022., да је инспекција РФЗО посетила клинику због пријаве о ненаменском трошењу новца и да је установљено да је фактурисано више лекова него што је потрошено, да на рачуну клинике нема средстава за исхрану док исхрана није плаћена добављачима.

Она је такође навела и да је инспекција Министарства рада, социјалне политике и борачких питања нашла неправилности у раду клинике, те да је због тога предложила Влади Србије да директорку смени.

Након свих ових извешаја, неправилности и протеста, министар Лончар довео је на „мала врата“ докторку Сташевић Карличић, ни мање ни више, него у Министарство здравља.

„Перјаница“ министра
Иначе, др Ивана Сташевић Карличић, за коју кажу да је једна од перјаница министра здравља Златибора Лончара, рођена је 1973. у Новом Пазару. На Медицинском факултету у Београду дипломирала је 1998. године, а након завршеног клиничког стажа, 1999. године, уписала је специјализацију из психијатрије и положила специјалистички испит 2002. године.

Октобра 2012. уписала је докторске академске студије на Факултету медицинских наука Универзитета у Крагујевцу, одсек Неуронауке и студије уже специјализације судске психијатрије на Медицинском факултету Универзитета у Београду.

Докторирала је 2016. на Факултету медицинских наука у Крагујевцу са тезом „Анализа неповољних исхода лечења пацијената са дијагнозом делиријума у јединици интензивне психијатријске неге“.
Од 2002. запослена је у Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ у Београду, а од 2017. је в.д. директора ове Клинике.

Dr Ivana Stašević Karličić Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ана Марковић  НОва

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар