Почетна » Мајић: Смена Доловац и Стефановића зависи искључиво од актуелне власти

Мајић: Смена Доловац и Стефановића зависи искључиво од актуелне власти

од Други Пишу
0 коментар

Судија Апелационог суда у Београду Миодраг Мајић изјавио је да опстанак Загорке Доловац и Ненада Стефановића на челу Републичког и београдског Вишег јавног тужилаштва зависи искључиво од политичке подршке актуелне власти.

Мајић је агенцији Бета рекао да ако политичка моћ схвати да им Доловац и Стефановић представљају проблем, они ће бити смењени.

„Доловац и Стефановић се налазе на челним позицијама у тужилаштву само захваљујући политичкој подршци коју имају од актуелне власти. Уколико политичка моћ у једном тренутку схвати да су им они постали превелики терет, биће смењени, а уколико процене да су им Доловац и Стефановић и даље потребни, они ће остати на функцијама“, казао је Мајић коментаришући захтеве с јучерашњег протеста адвоката и грађана да се смене Доловац и Стефановић.

Упитан да ли се може очекивати да председник Србије Александар Вучић тражи оставке Загорке Доловац и Ненада Стефановића, Мајић је рекао да та могућност није искључена.

„Одлуке о томе ко ће бити на челу Републичког или Вишег јавног тужилашва се доносе у врху политичке моћи. Ако Доловац и Стефановић буду правили проблем политичкој позицији Вучића, он ће их сменити. А у ствари било би добро да на лош рад Доловац и Стефановића укажу институције као што је Државно веће тужилаца“, навео је судија.

Мајић је рекао да би требало да се наставе протести грађана због лошег стања у правосуђу.

„Проблеми у правосуђу су једни од основних ствари због којих би грађани Србије требало да се буне институционално и ванинституционално. Борба за унормљавање тужилаштва и правосуђа ће још потрајати“, нагласио је судија.

На питање да ли се може очекивати да се заменице Вишег јавног тужиоца Бојана Савовић и Јасмина Пауновић врате у Одељење Вишег јавног тужилаштва за борбу против корупције, Мајић је рекао да је то сложено питање.

„Не искључујем могућност да буду враћење у Одељењу за борбу против корупције, али питање је како би се њихов посао одвијао у постојећем саставу и односима у тужилаштву. Ако нема поверења између шефа тужилаштва и оних који у његово име спроводе тужилачки посао, веома је тешко професионално радити на предметима. Готово је немогуће да тужилац Стефановић и заменице Савовић и Пауновић раде на истом предмету у Одељењу за борбу против корупције“, оценио је Мајић.

Упитан да ли ће и колико подршка коју су тужитељке Савовић и Пауновић добиле од својих колега и грађана Србије утицати на промене у раду тужилаштава, Мајић је рекао да је то процес који почиње сазнањем да ствари више неће бити исте као што су биле пре.

„Чињеница да су тужитељке Савовић и Пауновић прве које су изашле из тужилаштва и јавно рекле ‘што је доста, доста је’, сигурно ће охрабрити и друге колеге и ми ћемо у наредном периоду још више сазнавати шта се дешава у тужилаштвима, што ће вероватно довести до промена. Мислим да би сада било преоптимистично, знајући колико су дубоки проблеми у тужилаштву, да се нешто брзо промени на боље. Тужилаштво је окоштали механизам који ће се најспорије променити када је реч о читавом државном апарату“, закључио је судија Миодраг Мајић.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар