Почетна » Мајка из Пећинаца: Вратите нам децу у матични вртић, немамо новца за Шимановце

Мајка из Пећинаца: Вратите нам децу у матични вртић, немамо новца за Шимановце

од Други Пишу
0 коментар

Јелена Михајловић, мајка чијем детету није дозвољено да иде у вртић у Пећинцима, позвала је на конференцији за новинаре испред председништва Србије надлежне да донесу одлуку о враћању ове деце у матични вртић, и истакла да родитељи деце из овог места немају новца да возе своје малишане до 30 километара удаљених Шимановаца, где су их просветне власти послали. Заменица председника Демократске странке и народна посланица Драгана Ракић је напоменула да „овде није проблем у смештајним капацитетима, већ је проблем у политичкој одлуци“. „Родитељи се кажњавају преко своје деце“, истакла је Ракић.

„Докле год будемо држали конференције за медије овде испред Председништва, ми ћемо бити једна несрећна земља, у којој живе обесправљени грађани. Оног тренутка када наши грађани и грађанке буду могли да уђу у Народну скупштину и да вам кажу оно што имају да вам кажу, тада ћемо почети да уводимо ред и закон у ову државу, а Србија ће почети да личи на једну од уређених и нормалних демократских држава“, рекла је Ракић.

Додале је да се већ три месеца води борба да деца из вртића у Пећинцима, која су стављена на листу чекања, да се врате у свој вртић.

„Иако имамо извештај просветне инспекторке да је директорка Предшколске установе у Пећинцима незаконито поступила, наложено јој је да врати децу у вртића, та директорка, Анита Волчевски то још увек није урадила. Зато постављамо питање како је могуће да се једна директорка оглућује о налаз просветне инспекције“, запитала је Ракић.

Оцењује да се на овом примеру из Пећинаца види да се ниједан од министара неће низашта питати у овој влади као што се није питао ни у претходних шест које је формирала Српска напредна странка.

„Министар Ружић је учинио све што је у његовој моћи да се деца врате у вртић у Пећинце, али имамо пример да се институције не поштују, и имамо пример да постоји ванинституционална моћ која дозвољава директорки Предшколске установе да не поступа по закону и да се деца користе за кажњавање неподобних родитеља“, истакла је Ракић.

Једна од мајки деце која су исписана из вртића Јелена Михајловић је подсетила да малишани нису у вртићу већ три месеца, као и да су добили решење да ова деца могу да иду у вртића кји је у Шимановцима, удаљен 30 километара у једном смеру.

Јелена Михајловић сматра да је у питању „свињарија једног локалног моћника коме нико не може ништа“, и да му „неко мора стати на пут“.

„60 километара ја морам сваког дана да пређем да би моје дете могло да иде у вртић. Притом, телефон који смо добили за информације на решењу је непостојећи. Како да се мајке јаве? Одакле ми паре? Одакле ми 20.000 динара за гориво, само да би ми дете ишло у вртић. Да ли треба да узимам пољопривредни кредит да би ми дете ишло у вртић“, запитала је Јелена Михајловић.

Ракић је поручила грађанима да отворено говоре о својим проблемима, и проценила да уколико буде довољно јак притисак јавности – „режим ће попустити“.

Погледајте комплетну конференцију за новинаре на којој су учествовале Драга Ракић И јелена Михајловић у оквиру емисије Н1 Студио Ливе:

 

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар