Почетна » Мала Ива и њени другари из вртића направили акцију дељења зимских јакни сиромашнима

Мала Ива и њени другари из вртића направили акцију дељења зимских јакни сиромашнима

од Други Пишу
0 коментар

Ако сте претходних дана пролазили кроз Ташмајдански парк, сигурно сте на стаблима дрвећа приметили окачене јакне са написом „Слободно узми и обуци, долази зима дуга и хладна“. Ова добротворна инсталација коју су осмислила деца из београдског вртића „Плаy“, одушевила је све грађане, а посебно оне који се нису опремили за предстојећу зиму пошто од јутрос више нема ниједне закачене јакне.

Екипа Нова.рс је у преподневним часовима обишла Ташмајдански парк, а како је данас температура ваздуха у минусу, не чуди што је овај топли комад гардеробе напросто нестао.

Пролазници које смо затекли у београдском парку, испричали су за наш портал да су неки суграђани дуго стајали и гледали у јакне, бојажљиво се питајући да ли смеју да их узму.

„Испрва, нисам знала о чему се ради, међутим када сам се приближила и прочитала шта пише, било ми је јасно да су јакне намењене онима који их немају. Једна жена је стајала испред дрвета неколико минута размишљајући да ли да је узме, а била је у некој тексас јакни, чини ми се. Пришла сам јој и рекла узми жено ту јакну, смрзаваш се, напољу је минус. Стварно ју је узела и захвалила ми се, као да је моја. Свака част тој деци и њиховим васпитачицама на идеји“, каже нам суграђанка.

А Јелица са Звездаре која је са посла из оближње пордавнице изашла на паузу за доручак, каже нам да ће се акција сигурно поновити с обзиром да су јакне јако брзо подељене.

„Све похвале за вртић. Месец децембар је некако у знаку празника, поклона и хуманости, тако да сам одушевљена што имамо васпитачице које мисле на све оне људе који немају средстава да купе топлу гардеробу и на бескућнике који спавају баш у овом парку склупчани због хладноће“, истиче ова суграђанка.

Девојчица Ива Стевановић из вртића Плаy испричала је да су њени другари и она, заједно са васпитачицама, првобитно желели да купе храну за куце и маце, а потом се родила идеја и да се на неки начин помогне људима.

„Ми смо купили храну и остављали смо мацама и куцама ту око дрвећа. Онда смо одлучили да помогнемо људима који немају јакне. Била сам срећна када сам видела да је остала само једна јакна. И моји другари су били срећни”, прича Ива.

Васпитачица Јелица Крезиц се нада да ће им се у акцији придружити и други вртићи и установе.

„У склопу пројекта “Да сам ја неко”, дошли смо на идеју да месец децембар буде месец хуманости у нашем вртићу. Прво је кренуло као идеја да кроз различите радионице разговарамо са децом, да пробудимо код њих емпатију, како према људима, тако и према животињама. Касније је кренуло тако што су другари, наравно у сарадњи са родитељима, почели да доносе јакне у вртић. Оставили смо их на неколико места у парку а како су дани све хладнији нисмо заборавили ни куце и маце. Скупљали смо новац за грануле, другари понели посуде, сами су их украсили, напунили смо их гранулама и оставили на неколико места у парку“, објашњава васпитачица.

Сања Радовановић   нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар