Почетна » „МАМА, МОРАМ ЛИ ДАНАС У ШКОЛУ?“ Исповест мајке основца из Смедеревске Паланке којег је ДАВИО ВРШЊАК на малом одмору

„МАМА, МОРАМ ЛИ ДАНАС У ШКОЛУ?“ Исповест мајке основца из Смедеревске Паланке којег је ДАВИО ВРШЊАК на малом одмору

од admin
0 коментар

„Када сам хтела да загрлим и пољубим свог сина видела сам страшне подливе и модрице на врату. Његов другар, који га је спасао, ми је испричао да га је дечак из одељења давио. Кроз неколико сати мом потпуно здравом сину је скочио шећер због стреса, а сутрадан ме је питао да ли мора да иде у школу“ овако за „Блиц“ прича Ана, мајка ученика трећег разреда Основне школе „Херој Радмила Шишковић“ из Смедеревске Паланке, који је 4. септембра доживео праву тортуру од стране „друга“ из одељења.

Малишани, а и они мало старији, са усхићењем су похрлили у школске клупе. Срећни што ће видети своје другаре и научити нешто ново. Ипак, није свима школска година почела са осмехом, бар не оним правим, детињим, искреним.

Већ у првим данима по поласку у трећи разред, М.Ј. је преживео вршњачко насиље и, као и раније, ћутао. Из страха од освете. Његова мајка Ана је сасвим случајно сазнала шта се догодило тог уторка.

Modrice na vratu maloletnog M.J.

– Требало је да буде одржан родитељски састанак. Дошла сам у школу, хтела да загрлим и пољубим сина када сам видела подливе и модрице на његовом врату. Била сам ван себе, а он је само понављао да „није ништа страшно“ и да ће ми причати кад стигнемо кући – прича мајка злостављаног основца.

Опорављајући се од првобитног шока, пришао је дечак, каже Ана, и објаснио шта се све десило. Он је спасао њеног сина. Испричао је све што уплашени дечко никоме није рекао бојећи се да му малолетни насилник не врати бруталним батинама.

– Након првог часа у поподневној смени, на малом одмору, мој син је извадио књигу из енглеског и флашицу са водом. Дошао је дечак из његовог одељења, узео ту флашицу и потрчао, док је мој син кренуо за њим. Убрзо је дечак моје дете одгурнуо и почео да га дави. Да се није појавио дечак који је мало крупнији и одвојио насилника од мог детета, не смем ни да помислим шта би се десило – прича и даље потресена мајка.

Уследио је покушај разговора са мајком проблематичног дечака, прича наша саговорница, и њен коментар: „То је урадио? Казнићу га“, потом сусрет са учитељицом која је „вриснула када је видела модрице“, затим и родитељски састанак, док је М.Ј. отишао кући. По одласку у свој дом, Ану је сачекао нови шок.

– Дете ми је било бледо као креч и тресло се. Одмах смо отишли код лекара где су му констатоване повреде. Мом потпуно здравом сину скочио је шећер на 8,5, од стреса. Поучена сличним искуствима, одлучила сам и да сина одведем код психолога. Он је миран, воли да се дружи, није се бранио јер га нисам васпитавала да буде силеђија. Бојала сам се да не почне да се повлачи у себе – прича наша саговорница.

Пијавила је полицији, а школа не реагује

Како каже, већ „милион пута се жалила директорки, учитељици, психологу, педагогу…“ и ништа нису предузимали како би санкционисали злостављање које се понавља.

– Причали су ми да не иде то тако брзо, већ да ће решити проблем корак по корак. Ово није први пут да га малтретирају, али једноставно нема помоћи. Зато сам отишла и у полицију где су ме питали зашто их нико није обавестио. Када сам објавила на друштвеним мрежама фотографије са информацијама о инциденту, звали су из школе и рекли да то скинем. Покушавају поново да заташкају. Нису ни свесни колико све што се десило опасно. Шта да су били у купатилу? Ко би га спасао? – пита се забринута мајка.

Из школе нема коментара

Упркос покушају да ступимо у контакт са директором ОШ „Херој Радмила Шишковић“, нисмо успели, бар не за сада. Запослени су рекли да су директор и стручна служба одсутни, те да позовемо сутра.

„Ја сам следећи“

Како објашњава Ана, није први пут да појединци из ИИИ/1 малтертирају поједине ђаке.

– Зимус је други дечак оловком исекао мог сина по врату. Прошло је. Нико није одреаговао. Дечак који је давио мог сина, малтретира и друге ђаке. Мајка једног ученика ми је препричала страхове свог сина. Рекао јој је: „Сад сам ја на тапету. Обично њега туку, па после мене“ – препричава разговор забринута мајка.

С. Л.  Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар