Почетна » Маме су закон: Ребаланс буџета без неопходних измена у корист породиља

Маме су закон: Ребаланс буџета без неопходних измена у корист породиља

од admin
0 коментар

 

Влада Србије на седници одржаној 15. априла усвојила је предлог министра финансија о првом ребалансу буџета у 2021. години. Очекује се да ће предлог ускоро ући у скупштинску процедуру. Министар и представници Владе акценат су ставили на мере подршке грађанима у виду 30+30 евра помоћи свим пунолетни грађанима и мере подршке појединим гранама привреде.

„То практично значи да Министарство за бригу о породици није уважило предлоге које су стигли од удружења „Маме су закон“, али и од многобројних грађанки и грађана Србији који су се Министарству овим поводом обратили. Прецизније, нису усвојени захтеви који се тичу мајки које немају 18 месеци радног стажа да се тај број смањи на 12, нема решења за минималне накнаде током неге детета, нема решења за вишеструко дискриминисане предузетнице, нема решења за мајке које су родиле више од четворо деце, али нема ни решења за мајке које зарађују више од три просечне зараде“, наводи се у саопштењу Удружења „Маме су закон“.

Сматрају да се „апсолутно све политике Владе Србије јасно могу видети кроз процес усвајања буџета или ребаланса истог када погледате на који начин се распоређују средства која сви ми заједно скупимо“.

„Популистичке мере подршке свим пунолетним грађанима у виду поделе 30+30 евра „државне помоћи“ без потпуне анализе коме је таква подршка заиста неопходна свакако не решавају егзистенцијалне проблеме најугроженијих или најсиромашнијих, међу којима су и породиље Србије“, оцењују у саопштењу.

„Маме су закон ће своје амандмане упутити свим народним посланицима и апеловати на њих да учине све што је у њиховој моћи да до усвајања неопходних измена Закона о финансијској подршци породици са децом и ребаланса буџета ипак дође. Народни посланици, као изабрани представници грађана, јесу последња инстанца којој се можемо обратити. Позваћемо их да гласају за маме и њихова права. Они су ти који својим гласом омогућавају да се закони мењају и треба их подсетити на то“, најавила је Татјана Мацура, председница Удружења „Маме су закон“.

Данас Онлине

Можда ти се свиди

Оставите коментар