Почетна » МАСОВНА ПРЕВАРА ПОТРОШАЧА: Уместо кафе, пијемо грашак, жир, кукуруз, соју и јечам!

МАСОВНА ПРЕВАРА ПОТРОШАЧА: Уместо кафе, пијемо грашак, жир, кукуруз, соју и јечам!

од admin
0 коментар

Најновије истраживање Центра потрошача Србије (ЦЕПС) показало је да се права кафа налази тек у свакој четвртој кесици коју купујемо док се у осталим уз зрна овог напитка налазе и грашак, жир, кукуруз, соја и јечам, пише Информер.

– На амбалажи је кафа представљена као чиста, без додатака, а испитивањем смо утврдили да то није тачно. У ствари, у њу су додати соја, јечам, кукуруз, жир или индустријски грашак – навели су у ЦЕПС.

Проблем је што произвођачи на паковању не назначе да има сурогата и не ставе у ком проценту.

– У Србији има више од 200 трговинских марки кафе, а 90 одсто њих нема правилну декларацију. То значи да нема списка састојака, њихове количине, услова чувања, није назначена серија, не пише ништа о алергенима и слично – каже Ружица Маџаревић из Центра потрошача Србије.

Стручњаци сматрају да је убацивање сурогата све је више пракса малих произвођача кафе јер на тај начин произведу веће количине овог напитка и посао им се више исплати.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић каже да се тако обмањују купци.

– Мислимо да купујемо кафу, а у ствари купујемо грашак или јечам! Ако има сурогата у кафи, то онда мора да стоји и на декларацији.

Казне због неправилне декларације, а самим тим и обмане купаца крећу се од 300.000 до два милиона динара – каже Паповић.

Телеграф.рс, фото: пиxабаy/вестинет.рс

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

two × three =