Почетна » Матић: Истраживачки новинари стављени на тапет, сетимо се Ћурувије и Пантића

Матић: Истраживачки новинари стављени на тапет, сетимо се Ћурувије и Пантића

од Други Пишу
0 коментар

Председник Комисије за истраживање убистава новинара Веран Матић изјавио је да је у Србији перманентно угрожена безбедност истраживачких новинара, као и да у нашој земљи постоји историја убиства новинара, подсећајући на случајеве Славка Ћурувије и Милана Пантића. „Морамо да изградимо у систем у коме живимо механизам који ће што боље штитити новинаре, спречавати некажњивост, али и стварати механизме превенције“, истакао је Матић. Он је констатовао да новинари Н1 нон-стоп примају претње, као и да је велики број нерешених случајева у вези са тим.

Подсетимо, у последње време се све чешће повезују истраживачки медији са криминалним структурама, а бројне су и тужбе и претње које медији добијају.

„Изузетно ценим редакције које се баве истраживачким новинарством. Ми смо у Б92 имали јако велике консенквенце везане за истраживање и за промоцију истраживачког новинарства. Бранкица Станковић и ја смо били шест година под полицијском заштитом управо због тога. Зато ми је јако тешко када видим да су групе које се баве истраживачким новинарством под таквим нападима“, рекао је Матић.

Додао је да ниједна истраживачка редакција није осуђена на начин који би значио кршење новинарског кодекса, кривичног закона нити се баве ширењем лажних информација.

„У земљи у којој имамо доминантно ширење лажних информација преко таблоида, проналазе се ретке редакције које се баве истраживачким новинарством, да буду сатанизоване и оптуживане за сарадњу са криминалним клановима, а које су те редакције и разоткриле.

Подсећа да се пре две године догодио „напад у таласима“ од стране посланика власти у парламенту на редакцију КРИК-а, као и да је Радна група за заштиту новинара тражила од Владе Србије да реагује на ове нападе. Међутим, није било разумевања за осуђивање ових напада. А сада се та ситуација поновила.

„Недопустиво је да новинари на тај начин буду претпостављени као одређена врста мете, у ситуацијама у којима они играју улогу Јавног сервиса. Недавни текстови које је КРИК објавио о ликвидацијама унутар криминалне сцене су заиста важни истраживачки пројекти и то нисмо могли да видимо нигде“, предочио је Матић.

 

Констатовао је да су након тога „сви истраживачки новинари стављени на тапет“.

„Перманентно је угрожена безбедност новинара који се баве истраживачким новинарством. У нашој историји имамо убистава новинара и нападе на новинаре који су се завршавали покушајима атентата. Оно што имамо као нови елемент је да се то сада догађа и у Западној Европи“, казао је Матић и указао на два убиства новинара на Малти и у Словачкој.

Према његовим речима, то би требало да брине људе у власти, и последње што би требало да очекујемо су тужбе против оваквих медија.

„Ја сам убеђен да они никада не могу да буду за оно што раде, јер знам начин на који раде. То се све проверава, и није само све у складу са Кодексом новинара, већ и са правном регулативом у свету“, напоменуо је саговорник Н1.

Наглашава да је јако важно да новинари раде са институцијама, без обзира што председница Владе и неки министри некада веома лоше говоре о новинарима.

„Немамо друге начине да направимо другу врсту помака. Имамо релевантне институције ЕУ које ће нам дати регулативе за поштовање стандарда, али морамо да изграђујемо механизме, а њих можемо да изграђујемо заједно са Владом“, казао је Матић.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар