Почетна » Матуре, Хаљина, ципеле, торбица, шминка, фризура, нокти и (наравно) „ер браш“

Матуре, Хаљина, ципеле, торбица, шминка, фризура, нокти и (наравно) „ер браш“

од Други Пишу
0 коментар

Хаљина, ципеле, торбица, шминка, фризура, нокти и „ер браш“ метода потамњивања коже (а како без тога) – све то је потребно Милици Матић (19) из Шапца за предстојећу прославу матурске вечери. Њена мајка Славица се за овај велики трошак већ припрема, па ће тако морати да затражи „малу позајмицу“ од банке јер – „матура је, како да детету не дозволи да те вечери изгледа савршено“. Родитељи се већ хватају за главу због екстремно великих трошкова које са собом носе матурске вечери, а како видимо, неки од њих подижу кредите и задужују се код банки. Истраживали смо колико свршене средњошколце кошта припрема за прославу матурске вечери, односно колико ће родитељи морати да издвоје пара за своје матуранте.

Милица је одувек маштала да за прославу завршене средње школе носи дугу, балску хаљину. Јасно јој је да ће је таква хаљина скупо коштати, али – матура је једном у животу. Тако каже.

„Мама је исто урадила и за моју сестру пре неколико година, тако да ће и сада узети позајмицу да бих имала хаљину какву желим“, прича Милица.

Додаје да ће је шивење такве хаљине коштати 17.000 динара, што је заправо и највећи трошак.

„Шнајдерка ми је рекла да пронађем материјал, а да ће ми само узети за руке, односно за услугу шивења, међутим нисам могла тиме да се бавим, па сам јој све препустила. Поред хаљине, намеравам за ципеле да издвојим 5.000 динара, за торбицу између 2.000 и 3.000 динара, али и за добре, ефектне минђуше барем до 2.000 динара. Што се тиче шминке, она је 4.000, нокти су 2.500 и ‘ер браш’, на који заиста морам да идем јер сам бела као сир, кошта 1.800. То би било отприлике то“, објашњава ова матуранткиња.

Поред овога, Милица је платила и 60 евра за „столицу“ у једном шабачком хотелу.

„У тих 60 евра улазе пиће добродошлице, аперитив на столу и шампањац за здравицу, као и још три алкохолна пића потпуно бесплатно. Ту је такође и вечера на бази шведског стола, која нам је на располагању током целе вечери, као и бенд и ди-џеј који ће свирати до краја прославе“.

Дечаци, с друге стране, за прославу матурске вечери углавном прођу јефтиније – одело од 12.000 динара и ципеле до 7.000 сасвим су довољне за добар провод.

Угоститељске услуге скочиле за 20 одсто више у односу на претходну годину

У познатим београдским хотелима, у којима се углавном организују славља за свршене средњошколце поводом завршетка школе, матурско вече кошта и до 12.000 динара, што је за 20 одсто више у односу на претходну годину.

Ресторанске понуде, с друге стране, крећу се у распону од минимум 6.000 динара па до скоро 10.000 динара.

Контактирали смо један престонички хотел како бисмо сазнали шта улази у цену коју матуранти плаћају.

„Понуда обухвата коктел добродошлице, чашу шампањца, свечану вечеру у виду шведског стола, безалкохолно пиће током целе вечери, бенд, ди-џеј, ДВД снимак по одељењу, водитеља програма, хостесе на дочеку, професионалну расвету, професионално обезбеђење, професионалног фотографа, као и атрактивне награде у току вечери“, објаснили су за наш портал.

Додају да је олакшавајућа чињеница та што матуранти цену прославе матурске вечери плаћају у три рате.

Председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић потврђује да су цене матурских прослава у односу на претходне године поскупеле за 20 одсто.

„То заиста не може да се ускрати детету, ово је ипак доживљај, једном се слави велика матура. Родитељи, нажалост, морају да се задужују, неки чак и да подижу кредите. Јер поред прославе морају да плате детету и такси, али и гардеробу за славље. Хаљине, одела, шминка, ципеле, фризура, ташнице све то родитеље доста кошта, сигурно ће неки потрошити и 1.000 евра на све то“, каже професор Антић додајући да су у школама у унутрашњости цене матурских прослава далеко повољније.

Директор гимназије „Патријарх Павле“ из Београда Јасмин Николовски каже за Нова.рс да су родитељи новчано много оптерећи матурским прославама своје деце. Објашњава и какве су ове године цене угоститељских објеката.

„Наша школа отприлике добије три до пет понуда за прославу матуре, па на основу онога што ђаци виде, односно они који су у Парламенту и учествују у одлучивању, онда изаберу најбољу. Цене су више него прошле године, то смо се уверили. Наши ђаци су одабрали хотел ‘Хајат’ ове године, цена је између 9.000 и 9.500 динара и плаћају јеу ратама. То је такав систем. Тај хотел даје најквалитетније услове, место је безбедно, што је најбитније“, каже директор.

Додаје да су деца често захтевна када је у питању матурско вече, те да непотребно оптерећују родитеље због тога.

„Матурске вечери су прескупе, од одевања, па до маникиа, педикира, па хоће да дођу и посебним превозом, тако да се сулудо троше новци. Што је најгоре, они после те прославе наставе даље да славе на неком сплаву, тако да то заиста испадне скупо и представља велики удар на џеп родитеља“, каже нам директор.

Матуранти изнајмљују лимузине
Са жељом да се покажу пред својим вршњацима, многи матуранти за одлазак на матурско вече изнајмљују лимузине, олдтајмере и луксузне аутомобиле.

Изнајмљивање лимузине за десет особа на сат времена кошта минимум 100 евра, олдтајмера од 100, а луксузних аутомобила од 40 до 100 евра.

Foto: Shutterstock

Сања Радовановић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар