Почетна » Медији: Кува се споразум ЕУ и Србије око литијума

Медији: Кува се споразум ЕУ и Србије око литијума

од Други Пишу
0 коментар

Разматрају се последње правне препреке пре него што дође до реализације трговинског партнерства ЕУ – Србија за снабдевање литијумом из региона Јадар, пише Еуронеwс.

Званично трговинско партнерство о снабдевању критичним сировинама из Србије је у припреми, а преговори око правних препрека су у финалној фази, изјавио је комесар Марош Шефчович за Еуронеwс током догађаја на високом нивоу у Бриселу.

Трговински споразум између ЕУ и Србије кува се већ неко време с потписивањем писма о намерама прошлог септембра — с циљем да се ојача и прошири сарадња у вези са критичним сировинама и ланцима снабдевања за електричне аутомобиле — како пише Еуронеwс јасан је сигнал да су извршна власт ЕУ и Београд биле заинтересоване да удруже снаге, под условом да се реше сви изазови у вези са друштвеним и еколошким прихватањем око потенцијалне рударске регије.

На маргинама Самита о критичним сировинама (ЕИТ) одржаног ове недеље у Бриселу, Шефчович је говорио о „јединственом положају“ Србије у односу на минерале наведене у Закону о критичним сировинама (ЦРМА) ЕУ, попут литијума високог квалитета, које је назвао „једним од најбољих на свету“.

„Надам се да ћемо у кратком року успети да финализујемо текст Меморандума о разумевању“, рекао је Шефчович за Еуронеwс и додао да су тренутни разговори са Владом Србије усмерени на екстракцију, прераду, пречишћавање и употребу литијума.

„Све што могу да кажем је да у овој фази постоји позитиван развој. У прошлости је било неких правних питања о којима се сада разговара између компаније и владе“, рекао је Шефчович.

Иако се словачки комесар није посебно осврнуо на пословање Рио Тинта у Србији, гигантска рударска компанија покушава да обнови еколошку дозволу за рад на подручју Јадра, познатом по богатим налазиштима литијума, пише Еуронеwс, подсећајући да су њихове дозволе опозване у јануару 2022. након жестоког противљења еколошких група и локалног становништва.

Шефчович је рекао да је извршна власт ЕУ у блиском контакту са Владом Србије и да јој помаже да обезбеди да све процене утицаја на животну средину буду обављене по „највишим европским стандардима“.

„Надам се да ц́емо видети даљи развој у том пројекту, али то је, наравно, одлука Владе Србије“, додао је комесар.

Чад Блуит (Цхад Блеwитт), директор пројекта Јадар у Рио Тинту, рекао је да ц́е компанија на лето да објави процену утицаја на животну средину од 200 страница.

Англо-аустралијска група саопштила је да тренутно чека одлуку српске владе и изразила наду да ц́е наставити са пројектом. Како наводи Еуронеwс, очекује да ће испоручивати 58 тона литијум карбоната годишње, што је довољно за напајање милион електричних возила.

„Немамо шта да кријемо, знамо да ћемо донети највише еколошке стандарде и подржац́емо заједнице које ц́е доћи да врше мониторинг“, рекао је Блуит за Еуроневс.

Подсетимо, од “критичним сировинама” сматрају се пре свега ретки метали који су неопходни за различите савремене зелене технологије, међу које спада и литијум, тренутно важан за производњу батерија за електричне аутомобиле, соларне електране и готово све преносне уређаје које користимо.

Како је раније писао портал Клима101, Европска унија планира да видно смањи своју тренутну зависност од увоза критичних сировина, посебно из Кине која је тренутно највећи извозник на свету: утврђен је циљ да до 2030. године европски рудници и рециклажни центри производе 10, односно 15 одсто сировина неопходних за зелене индустрије Уније.

Фото Н1

еуронеwс.цом, Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар