Почетна » Медији руше владу

Медији руше владу

од admin
0 коментар

Не, ово није наслов из неког таблоида, јер да јесте почињао би неком од уобичајених таблоидних квалификација као што су: Скандал, Завера, Нечувено, Погледајте, Никада не бисте погодили ко… Не, наслов је малтене цитат министра полиције који је, гостујући у ударном Дневнику државне телевизије, изјавио да су афере које се покрећу у медијима директан удар на премијера, а самим тим и на власт. А затим је прозвао именом и презименом медије који у томе учествују, а то су: дневни лист Данас, кабловска телевизија Н1 и таблоид Курир.

Да ли министар полиције разуме своју функцију? Државну, не партијску. Да ли, дакле, разуме да када он, министар полиције, јавно оптужи конкретне медије за државни удар, то има тежину? Или би бар морало да је има. У уређеним, па и мање уређеним друштвима. Али не и код нас.
Јер код нас можете рећи шта хоћете, можете урадити шта хоћете, а да не сносите последице. Уколико власт не одлучи другачије па вас казни због неког ”твита” или ”поста”. Као да су ”твитовање” и ”постовање” некакве функције које имају јавни значај. И плаћају се од јавног новца. И имају друштвене последице.
У Румунији је премијер управо поднео оставку, а самим тим објавио и пад владе, због пожара у дискотеци који је однео десетине живота. Раније су то учинили и премијер Летоније због срушеног крова једног супермаркета и премијер Јужне Кореје због потонулог трајекта.
Код нас, чак и поред изјаве генерала да је наређење за полетање добио директно од министра војног, нико није макар поднео оставку због пада хеликоптера у којем је изгинуло седам особа.
Министарка Словеније је поднела оставку због плагирања. Немачка министарка образовања такође, као и њена колегиница, министарка одбране. Председник Мађарске такође. Премијер Молдавије је поднео оставку због спорне дипломе, а премијер Румуније се одрекао доктората због оптужби да га је плагирао.
Забога, оставку је поднео чак и један папа (онај прошли). А код нас нико. Јер, код нас не падају министри и владе, код нас падају сајтови који објављују плагијате и афере.
За утеху нам остаје само помисао да би наслов овог текста могао да заиста постане вест.

Надежда Миленковић       Пешчаник/Нунс.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар