Почетна » Медијска и новинарска удружења и организације: чиме се баве чланови значајне „медијске снаге“ осим учешћа у комисијама за доделу јавних средстава?

Медијска и новинарска удружења и организације: чиме се баве чланови значајне „медијске снаге“ осим учешћа у комисијама за доделу јавних средстава?

од admin
0 коментар

 

Нејасно је како мисле да њихово учешће како у радним телима за безбеност новинара и тако и у телима за унапређење медијског законодавства може да се оправдава, када јавности није познато ниједно њихово јавно деловање у вези са тим темама.

Остаје нејасно на који начин су у протеклим годинама радили са колегама и колегиницама у медијима, где су били када су новинари физички или вербално нападнути. А прилике за реаговања имали су већ и у овој години: 21 евидентирани напад, вербално насиље и притисак на колеге и колегинице налази се у бази Независног удружења новинара Србије (од почетка 2021. године).

Њихово деловање није било видљиво ни у покушају имплементације претходне медијске стратегије (многи од њих нису ни били регистровани тада), као ни у бројним акцијама које су релевантна новинарска и медијска удружења и организације спровели за своје чланове, али и ширу професионалну заједницу.

Изаражавамо забирнутост и због намере ресорног Министарства да организацијама и удружењима који у протеклом периоду ниједном се нису огласили, или јавно иступали својим акцијама даје исти значај, као и онима који већ деценијама раде на унапређењу медијске и новинарске сфере.

Позивамо ресорно Министарство и Владу Србије да стану на пут компромитацији како планова за унапређење безбености новинара тако и имплементације медијске стратегије.

08.02.2021. Београд, Нови Сад, Крагујевац

Асоцијација медија

Асоцијација независних електронских медија (АНЕМ)

Асоцијација онлајн медија (АОМ)

Независно друштво новинара Војводине (НДНВ)

Независно удружење новинара Србије (НУНС)

Пословно удружење Асоцијација локалних и независних медија „Локал Прес“

Славко Ћурувија Фондација

Можда ти се свиди

Оставите коментар