Почетна » Међународни дан породице: У Србији најзаступљеније оне с једним дететом

Међународни дан породице: У Србији најзаступљеније оне с једним дететом

од Други Пишу
0 коментар

Међународни дан породице обележава се сваке године 15. маја. Празник наглашава значај породице у међународној заједници. Први пут је прослављен 15. маја 1994. године.

Међународни дан пружа прилику да се подигне свест о питањима везаним за породице и да се повећа знање о друштвеним, економским и демографским процесима који утичу на породице.

Током 1980-их, Уједињене нације су почеле да усмеравају своју пажњу на питања везана за породицу.

Генерална скупштина је 1993. године одлучила да се 15. мај сваке године слави као Међународни дан породице. Овај дан пружа прилику да се подигне свест о питањима везаним за породице и да се повећа знање о друштвеним, економским и демографским процесима који утичу на породице.

Попис из 2022. године
У Републици Србији, према резултатима Пописа 2022, има укупно 1.311.712 породица с децом (69 одсто од укупно 1.904.314 породица), наводи стат.гов.рс.

Најзаступљеније су породице са једним дететом (54,3%), следе породице с двоје деце (36,1%), затим породице с троје деце (7,8%), док је удео породица са четворо и више деце мањи од 2%.

Посматрано по типу породице, удео породица са једним дететом највећи је код породица „мајка с децом“ (73,1%) и „отац с децом“ (71,2%). Код породица типа „брачни пар с децом“ не постоје значајне разлике у уделима породица са једним и са два детета (45,5% са једним дететом, односно 42,8% са два детета), док је код породица типа „ванбрачни пар с децом“ 50% породица са једним дететом, а нешто више од трећине породица је са двоје деце (34,2%).

Удео породица са троје и више деце најнижи је код типа „мајка с децом“ и „отац с децом“ (око 4,5%), а највиши код породица типа „ванбрачни пар с децом“ (15,8%).

Породица као основа друштва
Породица је заједница појединаца која треба да омогући сваком њеном члану да пронађе место у друштву које му припада. Породица има веома значајну улогу у развоју човека, али не само човека него друштва уопште. Породица је посредник између друштва и појединца, али она има више функција од било које друге друштвене групе.

Она представља основну ћелију друштва, па да би се развило здраво друштво потребно је развијати и неговати здраве односе у породици. Породица је место где се гради и формира личност сваког од нас. Начин на који се понашамо и шта постајемо у животу врло зависи од породице из које смо потекли и у којој смо одрасли. Односи са родитељима, браћом и сестрама у породици најчешће су најинтензивнији односи које имамо у животу. Иако касније упознајемо многе блиске пријатеље, партнере и колеге са којима делимо животе, важност и утицај породице остаје. Односи у породици модел су односа који дете успоставља са другима, научено давање и примање у оквиру породице основа је каснијег задовољства или незадовољства на пољу брака, родитељства, сексуалног функционисања, каријере, итд.

Породица, пре свега, треба да буде стабилна социјална заједница у коме су партнери равноправни, где постоји међусобна љубав, поштовање, разумевање и поверење између њених чланова. Према мишљењу истакнутог психолога (Екерман) идеално здраве породице нема, оне су или претежно здраве или претежно болесне. Претежно здрава породица је она породица чији чланови не испољавају неки психопатолошки поремећај, акутни или хронични. У њеној основи је љубав, осећање сигурности, наклоности, нежности, оданости, пријатељства, итд. Здрава породица се карактерише повезаношћу чланова породице и њиховом отвореном комуникацијом. У њој се поштују личне границе и аутономија сваког појединца, прихватају се и охрабрују испољавања како позитивних, тако и негативних осећања. Чланови породице осећају се као да живе са пријатељима у које имају поверења, пише Институт за јавно здравље Војводине.

Живот у породици игра важну улогу у развоју личности. Циљеви које постављамо себи у животу врло зависе од начина и квалитета живота који смо имали у породици. Деца која потичу из породица које су образоване и у којима се вреднује образовање имају већу вољу да уче и усавршавају се. Деца која потичу из породица у којима су чланови породице успешни спортисти, теже и сама спорту и показују велико интересовање за усавршавање у области спорта.

Непотпуне или “дезорганизоване” породице су изложене бројним проблемима социјалне, емоционалне, моралне и материјалне природе. Поремећени односи у породици најчешће формирају децу која имају мање самопоуздања, децу која од живота очекују проблеме и тешкоће. Са друге стране, стабилна породична атмосфера и квалитетни међусобни односи пружају сваком детету довољно сигурности, снаге и самопоуздања да у живот крену спремни, задовољни са позитивним ставом према својој будућности.

Shutterstock/Evgeny Atamanenko

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар