Почетна Друштво Мемедовић у отвореном писму о заради, спонзорима и отказу на РТС

Мемедовић у отвореном писму о заради, спонзорима и отказу на РТС

од Други Пишу
0 коментар

Водитељ Јован Мемедовић у отвореном писму детаљно је описао његову сарадњу са РТС-ом, зашто иза емисија које води стоји спољна продукција а не Јавни сервис, као и који су разлози његовог отказа на РТС.

„У сред сам снимања нове сезоне ‘Потере’, а у исто време и постпродукцији нових епизода ‘Сасвим природно’, које ће се емитовати од септембра на истом програму у исто време. Ја кроз рад говорим и шта мислим и у шта верујем. Сада сам приморан да се на овакав начин обратим мојим гледаоцима и поштоваоцима мога рада“, почео је водитељ и наставио:„Нисам више запослен на РТС-у, али се поменуте емисије које водим настављају као и до сада. Разлог промене мог статуса је новодонесени ‘Етички кодекс’ који доводи у питање могућност рада за приватне продукције и радног односа у Јавном Сервису у исто време. Претходних 30 година се радило другачије и то је просто тако. Сада, једини начин да РТС задржи обе емисије и њихову огромну гледаност био је да дам отказ. Емисија ‘Сасвим природно’ се не може радити у производњи РТС-а (објаснићу зашто), а процењено је и да ‘Потера’ не би била иста ако би на моје место водитеља морао да дође неко други, неко ко није запослен на РТС-у“.

„Како је уопште дошло до тога да радим за приватне продукције и РТС истовремено? Емисију ‘Сасвим природно’ сам сам осмислио у току радног односа и тада пре много година предочио уреднику програма. Добио сам одговор са они капацитета и могућности за производњу таквог програма немају, а нису у њему ни видели данашњи успех и гледаност“, истакао је Мемедовић.

„Такође сам добио инструкције да се сам снађем, па ћемо да видимо. Тако сам се ја већ више деценија ‘сналазио’ и за теме и за логистику производње таквог програма и, наравно, за спонзоре којих није увек било (дакле, пластично: РТС је продукцији дао рекламни простор предвиђен за програм од пола сата и она је сама требала да га прода. Спонзора није увек било). Током година, искључиво сопственим радом сам успео да РТС-у (не себи, јер РТС и даље остаје власник свих емисија) оставим стотине епизода документарног програма који ће се гледати на тој истој телевизији још много година после мене. Финансијски гледано, моја плата на РТС-у у почетку је била улагана у продукцију, јер спонзора није било. Након тога, моја зарада од спонзора је допуњавала моју плату аутора најгледаније емисије и најпопуларнијег ТВ лица. За плату, ја сам испред РТС-а био аутор и уредник емисије и зато је РТС увек имао апсолутна права на цео материјал“, наставио је водитељ.„Руководство РТС-а је увек видело корист у томе што мене као једног од својих најбољих, додатно плаћају привате продукције и тиме осигуравају мој останак. Сећате се да су многе моје колеге отишле на друге телевизије. РТС сам могао одавно да напустим и ја. Да одем негде за веће паре или да радим самостално како бих могао да продам коме год пожелим, како бих имао част да будем новинар Јавног Сервиса, који као такав увиђа одговорност коју сваки новинар треба да има, а то је да прича истините приче, да бира едукативне теме, образовне, истински информативне, да даје глас онима који се ретко или никада не чују, да овом друштву преко ТВ екрана нуди праве вредности. Било ми је битно да те вредности допру до што већег броја гледалаца, да моју емисију види и Војводина југ Србије и свако село које има четири програма. То може само ако сте на ТВ са националном фреквенцијом. Њих је код нас мало и од то мало, ја себе никако нисам видео ни на једном другом каналу“, пише даље у саопштењу.

„Данашња ситуација, ја бих рекао у свим медијима је даље не може. Новине су пуне лажних и бесмислених фотографија, насиља, телевизије су оптерећене политиком, празним причама за столом где се не зна ко гласније говори, а није битно шта. Нико не излази на терен, не разговара са људима, нема документарних програма који се хватају у коштац са важним друштвеним темама, а да опет остају гледљиви за ширу јавност“, истиче Мемедовић и додаје:

„Емисија ‘Сасвим Природно’ се не множе радити у продукцији РТС-а као што се то тако не ради нигде у Свету. РТС нема сниматеља кој1 стоји на станд бy и чека да се ухвати медвед у замку у пола ноћи на Тари. РТС возило мора да има возача и да се ту поведе још неколико људи који нису спремни да се за плате које добијају ангажују као сниматељи у приватним продукцијама; или, исто морају бити плаћени додатно од приватних продукција, а то није етички. Како бих са свима њима и РТС-овим превозом ишао до Мурманска на северу Русије и назад? Како људи који раде по сменама за просечне или мале плате могу да раде оно што ја и моја екипа радимо. Све је у реду, само не то да ми неко ко никада није произвео не документарно путописну емисију, него било какав ТВ програм говори како се то ради“.

 

„На свом старом радном месту бих желео да видим неког младог и перспективног ко је примљен у радни однос због свог квалитета, кога ће подржавати од почетка, препознати и бодрити његов труд, улагати у његов напредак и адекватно му се одужити. Такође се надам да труд и рад тог неког неће бити доводен у питање тек тако“, навео је водитељ.

„Стварно ми је испод части да коментаришем поједине текстове у новинама, али то колико је коштла секундау емисији ‘Сасвим Природно’ није тајна. Па ваљда постоје ти спонзори који су то годинама плаћали. Цене су 6-7 пута ниже, итд. Јако је опасно износити толике цифре и лепити их за мој новчаник. Стварно не само што је неумесно и неистинито, већ је и опасно то радити неком“, закључио је Јован Мемедовић.

Foto Zoran Loncarevic

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар