Почетна » Мештани Нештина и Визића преко Хрватске иду на посао, деца у школу: Ратари у своје њиве не крећу без пасоша

Мештани Нештина и Визића преко Хрватске иду на посао, деца у школу: Ратари у своје њиве не крећу без пасоша

од Други Пишу
0 коментар

Житељи Нештина и Визића на обронцима Фрушке горе, до средишта своје општине, Бачке Паланке, долазе уз помоћ пасоша преко Хрватске, односно Европске уније. Ђаци морају у школу, одрасли на посао, неким пољопривредницима је и земља са Бачке стране, па тренутно сви ишчекују шта ће бити када Хрватска уђе у шенгенску зону од 1. јануара следеће године.

Пут њихове свакодневнице прелази преко некадашњег Моста братства и јединства, који спаја Илок у Хрватској и Бачку Паланку у Србији. Он је сада мост разграничења, а ови гранични прелази на њему са хрватске стране ускоро ће постати вањска граница Европске уније. Једна од најчуванијих тренутно на планети.

Већ су, како сведоче ови Сремци са крајњег запада, довољно одсечени од света па се надају да се ништа нагоре неће променити. Да би дошли до Бачке Паланке морају да уђу и изађу из Хрватске. То су четири прелажења граница до средишта општине и назад.

Надлежни из МЗ “Нештин” кажу да за сада хрватски полицајци не најављују никакве промене, али да свакако ништа не зависи од њих, него од Загреба и Брисела.

Контроле на граничним прелазима по најавама из Хрватске, како преносе поједини медији у суседној земљи, могле би се пооштрити. У пракси то је више чекања, прегледа и проблема приликом уласка.

Ситуација се за Србију додатно погоршава најавама могућег укидања безвизног режима за улазак у ЕУ. О тој опцији ови људи не желе ни да размишљају.

Иако је Бачка Паланка од њих удаљена десетак километара, када иду преко Хрватске, следећи најближи мости им је тек онај у Новом Саду, па би на посао и у школу морали “около” што је неких 85 километара у једном смеру.

„Хрватска полиција нам није још дала никаква обавештења, нити најавила пооштравање процедуре преласка. Ти полицајци нас свакако знају јер прелазимо границу сваки дан. Било је прича да ће увести оне визе од седам евра, то нам не би одговарало, али је одлука одложена на годину дана. Нама је тренутно највећи проблем теретни саобраћај који се одвија преко граничног прелаза код Нештина. Нема посебног терминала за камионе, а то је мали прелаз, па се стварају гужве“, рекао је Синиша Вујасиновић, председник МЗ „Нештин“.

Нештинци сматрају да ће блискост људи на овом простору ипак преовладати бриселску бирократију. Познато је да се читав Илок заправо снабдева са потрепштинама из Бачке Паланке. Илочанима није тешко да чак „скокну“ и само по килограм хлеба у Србију.

Делови имања многих фамилија остала су са “друге стране”, па тако своје винограде и њиве сада имају у Европској унији. Некима кроз њиве и дворишта пролази граница, а на крају сви пољопривредници муче исту муку у пласирању својих производа.

До пијаце у Бачкој Палаци са поврћем, воћем и месом у гепеку, не могу преко хрватске границе, а ако путују преко Новог Сада, губе рачуницу.

Да је мост изграђен 300 метара низводно, нико не би морао да путује тих три километра кроз Хрватску, али то је неко друго време, када су ове границе биле федеративне, а не државне.

“Морам признати да нам службеници и на једној и другој граници излазе у сусрет. Знају да идемо у Бачку Паланку, да се нећемо задржавати у Хрватској, нити преносити било шта недозвољено. Рачунајте, прођем четири границе до посла и назад до куће. Да ми лупе печат сваки пут, мењала би пасош свака два месеца. Надам се да ће тако остати и кад Хрватска уђе у шенген, свако пооштравање за нас је нова мора. Пре су биле пограничне пропуснице, од 2013. када је Хрватска ушла у ЕУ користимо пасоше, ако нам уведу сад и визе, биће то катастрофа”, рекла је Јелена С. мештанка Визића.

Како додаје, неки старији људи из села преселили су се у Бачку Паланку или Нови Сад, јер им је напорно да путу преко границе, а треба им пре свега лечничка нега.

Сама општина Бачка Паланка, покренула је још пре више од десет година иницијативу за изградњу моста који би био неколико километара пре некадашњег Моста братства и јединства.

Предвиђена изградња моста који би решио проблем одсечених места

Крајем маја ове године ЈП „Путеви Србије“ расписало је јавну набавку за техничку контролу пројекта за грађевинску дозволу за изградњу моста на Дунаву између Бачке Паланке и Нештина. У оквир пројекта улазе и приступни путеви мосту, чија је изградња први пут најављена 2014. године. Пројекат за грађевинску дозволу коштао је 44,8 милиона динара, а урадили су га Саобраћајни институт ЦИП и предузеће из Београда. Вујасиновић каже да су видели раднике како испитују терен и сондирају, али да вести за могућу изградњу новог мост нема, чека се одлука државе.

А. Латас   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар