Почетна » Мештани више чачанских села најавили нови протест у Мрчајевцима због одузимања земље

Мештани више чачанских села најавили нови протест у Мрчајевцима због одузимања земље

од admin
0 коментар

 

Протест под називом “Не дамо земљу – не дамо Србију – не дамо ђедовину“ заказан је за недељу у 14.00 у Мрчајевцима.

Мештани више од 10 села од Прељине код Чачка до Адрана код Краљева протестују због тога што им држава одузима плодно пољопривредно земљиште на траси Моравског коридора, који пролази кроз њихова села, за позајмишта и депоније.

Они сумњају да се експропријација земље не врши за потребе депонија и позајмишта у току радова на изградњи трасе ауто-пута, већ за експлоатацију шодера и песка којим се насипа та траса ауто-пута.

Мештани краљевачких села протестују зато што им се одузимају земља, куће и комплетна домаћинства за проширење аеродрома “Морава“ за који тврде да „годинама никако да проради како треба“.

У позиву за протест мештани наводе да се “широм Србије одузима земља, расељавају читава села, прекопава земља зарад економског интереса страних инвеститора који имају заштиту највиших државних органа – председника, Владе и министарстава“.

Протест мештана чачанских и краљевачких села који је најављен у недељу подржало је више еколошких уружења, Скупштина слободне Србије, Протестни одбор адвоката из Београда, Синдикат лекара и фармацеута Србије, Удружење староседелаца Краљева, Покрет Двери и више јавних личности.

Ти мештани су до сада неколико пута протестовали захевајући од локалне самоурпаве Чачка да се поништи експропријација њихове земље за позајмишта и депоније у току изградње трасе ауто-пута.

Они су од Владе Србије тражиили хитну исплату за експроприсану земљу за трасу ауто-пута онима који нису били задовољни понуђеном ценом, због чега су поднели тужбе против државе, а судске пресуде нису донете ни после три године.

Међу захтевима је и надокнада штета за усеве које нису успели да скину са својих парцела пре почетка радова на изградњи ауто-пута.

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар