Почетна » Милош Илић: Словенци ми прете отказом јер не признајем Косово

Милош Илић: Словенци ми прете отказом јер не признајем Косово

од admin
0 коментар

Радим у „Петролу“ од фебруара 2017, био сам предложен и за радника месеца, али све се променило када сам у компанијском упитнику написао да је Косово део Србије, а не независна држава. Од тада ме малтретирају и хоће да ме отпусте, каже Илић.

Словеначки ланац бензинских пумпи „Петрол“ прети ми отказом само зато што сматрам да је Косово део Србије, а не независна држава, каже Смедеревац Милош Илић (26), радник ове компаније.

У исповести за Информер, овај младић објашњава да је одмах по доласку у „Петрол“, у фебруару 2017. године, предложен за радника месеца, али се све променило пошто је, да би добио награду, у компанијском упитнику морао да напише у колико земаља ова словеначка фирма послује. Он је тада свесно изоставио Косово, јер сматра да је оно део Србије и то су му послодавци веома замерили. Најпре су га називали националистом и проблематичним радником, а потом је од њега затражено да потпише споразумни отказ.

Кобни упитник

Милош каже да није ни сањао да ће изгубити посао само зато што мисли исто што и сваки становник Србије који воли своју земљу.

– У компанији „Петрол“ сам се запослио у фебруару 2017. године и већ након непуних месец дана сам добио похвалу и повећање плате, а затим сам предложен за радника месеца. Да бих учествовао у избору за ту награду, морао сам да попуним тест од 60 питања и једно је дословце гласило „На колико тржишта у државама бивше Југославије Петрол има мрежу бензинских сервиса?“. Пошто знам да само у Македонији немају бензинске станице, тачан одговор би требало да буде у пет земаља – Србији, Црној Гори, Словенији, Хрватској и Босни и Херцеговини. Међутим, они су мени то питање оценили као нетачно, јер нисам урачунао Косово?! Због тога сам им послао мејл у коме сам тражио да исправе неправду и признају ми одговор, јер Косово сматрам делом наше земље, а не независном државом. Упозорио сам их и да је то званичан став Србије, земље у којој послују. Од тог тренутка крећу моје муке у „Петролу“ – присећа се наш саговорник и описује кроз шта је све прошао само зато што није желео да се одрекне дела територије своје земље:

– Из управе „Петрола“ нису ни желели да одговоре на мој мејл, а камоли да ми признају тачан одговор. Уз то, обавестили су и мог пословођу да сам се жалио због Косова. Он ме је критиковао, говорио ми да сам националиста и подругљиво ми се обраћао са „Србине“. Почели су потом да ми траже длаку у јајету, најситнију грешку и, коначно, оптужили су ме зато што сам користио картицу на којој имам мали попуст на кафу када радим ноћу. Према њиховој рачуници, попио сам 10 кафа које сам платио 90 уместо 120 динара и тако сам оштетио фирму за 300 динара. Због тога су ме позвали у своје просторије и рекли ми да је за моје добро да потпишем споразумни раскид уговора или ми га они свакако неће продужити. Нисам желео ништа да потпишем, и послали су ме на принудни одмор, а када ми крајем августа истекне уговор, нећу добити продужење – рекао нам је Илић.

Да сам пристао на ово, не бих смео стрицу на очи

Илић нам је открио и да су му стриц и деда били на Кошарама због чега осећа још јачу емотивну везаност за Косово.

– Стриц ми се борио на Кошарама, а за њим је отишао и деда као добровољац и рањен је тамо са три гелера. Да ли треба онда унук да им ћути и за неку платицу прича како је Косово независно. Па не бих им смео изаћи на очи – поносно је рекао Милош.

Не каје се

Овај поносни младић каже да се нимало не каје због онога што је урадио и да би по цену отказа поново учинио исто.

– Није ми нимало жао, у свакој ситуацији бих овако поступио. Посао ћу, надам се, већ негде пронаћи док не завршим факултет, али нисам желео да изгубим понос и да ме неко зарад радног места приморава да причам да је Косово независна држава. Служио сам војску и поднео заклетву које се нећу одрећи ни за један посао или новац – напоменуо је Милош.

Поводом ове скандалозне приче контактирали смо и компанију „Петрол“, где су нам у телефонском разговору рекли да не осећају никакву кривицу и да им пошаљемо питања. То смо и учинили, али нажалост, до закључења овог броја нисмо добили одговоре.

Величају „велику Албанију“

Милош каже да му је фирма „Петрол“ била сумњива још када је на спортским играма компаније, на којима се окупљају запослени из целог региона, видео раднике са Косова како отворено величају „велику Албанију“ – Константно су провоцирали нас из централне Србије и певали песме о „Великој Албанији“. Указао сам шефовима на то, али они нису желели ни да ме саслушају – прича нам Илић.

ИЗВОР: Informer/vidovdan.org

Можда ти се свиди

Оставите коментар