Почетна » Министарство каже да фале антибиотици, из РФЗО тврде – тржиште стабилно

Министарство каже да фале антибиотици, из РФЗО тврде – тржиште стабилно

од Други Пишу
0 коментар

Да у апотекама широм Србије недостају поједини антибиотици, у писаном одговору за Н1 потврђују из Министарства здравља. Међутим, из Републичког фонда за здравствено осигурање тврде да је снабдевање стабилно и да нема разлога за панику.

Из Министарства кажу да је привремена несташица лекова Синацилин и Оспамокс – и да је до тога дошло због проблема у производњи лека, као и због набавке Амоксицилина на глобалном нивоу.

Према наводима носилаца дозволе за ове лекове, нормализација у снабдевању тржишта леком Оспамокс се очекује у другој половини јануара, а Синацилином до априла, наводе из министарства.

РФЗО ЗА Н1: Тржиште је стабилно

Када је реч о нашем тржишту, снабдевање је стабилно и нема никаквог разлога за панику, наводе.

„Било је проблема у прозводњи Синацилина. То је решено тако што су произвођачи других пеницилинских сирупа повећали производњу, повећан је и увоз, тако да је у сваком тренутку неки од пеницилинских сирупа био доступан у велепродајама и апотекама. Као што смо и најавили, обезбеђен је увоз 70.000 паковања амоксиклава, већ је почела његова дистрибуција ка апотекама. Обезбеђен је и увоз 70.000 паковања Оспамокса, као и додатна производња још 10.000 паковања Панклава, тако да у овом тренутку у Србији имамо око 150.000 паковања пеницилинских сирупа, што је количина довољна за око шест месеци редовне потрошње“, наводе у одговору за Н1 из РФЗО.

Иначе, у лабораторијама Апотеке Београд, како незванично сазнаје Н1, израђују се сирупи Синацилин и Оспамокс, али не могу да се добију на рецепт, већ морају да се купе уз извештај лекара, јер РФЗО не признаје магистралну израду лекова.

Јелена Мирковић Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар