Почетна » Министарство поништило конкурс за директора школе и поставили функционерку СНС

Министарство поништило конкурс за директора школе и поставили функционерку СНС

од Други Пишу
0 коментар

У Основној школи „Др Јован Цвијић“ у Смедереву у јулу месецу био је расписан конкурс за новог директора. На конкурсу је било четворо кандидата – две кандидаткиње су из колектива – Драгица Голубовић, досадашња директорка, и Светлана Михајловић, професор разредне наставе и дугогодишњи члан и функционер Српске напредне странке, као и две кандидаткиње ван колектива.

Запослени ове образовне установе су на Наставничком већу већински подржале досадашњу директорку Драгицу Голубовић, али не и Школски одбор који је већину гласова дао другој кандидаткињи из редова СНС. Школски колектив је због овога огорчен и тврди да је у избор умешала прсте и политика, а као доказ за такво мишљење јесте и одлука Министра просвете Бранка Ружића да иако је поништио конкурс, накнадно ипак постави Светлану Михајловић на место вршиоца дужности директора ове школе.

Редакцији Нове јавио се тим за сарадњу са медијима ове установе у жељи да им помогнемо да спрече улаз политике у њихову институцију.

„На Наставничком већу одржаном 21.6.2022. године, директорка Драгица Голубовић добила је 85 гласова „ЗА”, а Светлана Михајловиц 8 гласова. У школи има 98 запослених, 96 чланова колектива је присуствовало већу, односно приступило гласању, тако да се простом математиком долази до високих 88,54% гласова за директорку Драгицу Голубовић, а 8,33% за Светлану Михајловић. Значи, Наставничко веће рекло је своје“, стоји на почетку саопштења.

Међутим, на изненађење свих, чланови Школског одбора су гласове Наставничког већа занемарили, гласајући са 5 гласова за Светлану Михајловић, а 4 за Драгицу Голубовић.

„Средином августа месеца Министар је потписао одлуку, којом се поништава конкурс за избор директора ОШ “Др Јован Цвијић“ у Смедереву, наводећи да оцењује да би избор било ког од кандидата са листе могао довести у питање несметано обављање васпитно-образовног рада Установе, што је за колектив био потпуно изненађујући разлог, јер је школа несметано функционисала, шта више ишла узлазном путањом.

Дана 22.9.2022., након интервенције колектива према Школској управи, да је истекао мандат досадашњој директорки школе и да је неопходно именовати вршиоца дужности директора, школи је мејлом достављена одлука Министра просвете, Бранка Ружића, који је именовао Светлану Михајловић, једну од кандидаткиња са листе кандидата на конкурсу, а који је поништио јер је сматрао да би избор било кога са листе довео у питање несметан рад школе.

Подсећамо поново, Светлана Михајловић дугогодишњи је члан Српске напредне странке и имала је само 8 од 96 гласова “ЗА“ од стране колектива на избору за директора, јуна месеца.

Након доспећа овакве одлуке, свима у школи је било јасно да је постављање вршиоца дужности тенденциозно и политички инструирано, те се колектив одмах окренуо размишљању на који начин да одбрани све интересне групе – ученике, заспослене, родитеље – од политизације школе.

Штрајк ОШ Др Јован Цвијић у Смедереву Фото:Приватна архива

Дана 23.9.2022. у ОШ “Др Јован Цвијић“ први час у преподневној смени одржан је у школском дворишту, као вид протеста запослених на одлуку Министра да постави за в.д. директора школе особу, која је добила подршку од само 8 од 96 чланова колектива.

Запослени у школи су се одлучили да за свој даљи протест користе сва законом дозвољена средства, али ће у томе приоритетно водити рачуна о интересу ученика и томе да ни на који начин не трпе због новонастале ситуације.

О даљим потезима у својој борби за очување интереса ученика, родитеља и запсолених школе правовремено ћемо обавештавати јавност“, стоји у овом допису.

Такође, запослени ове образовне установе истакли су и да је за успехе школе у последњих 16. година, колико је на њеном руководству, заслужна управо Драгица Голубовић, подсећајући само на неке ствари које је она постигла за ову институцију.

„Пре њеног доласка, опадао је број ученика који се уписивао у нашу школу. Са њеним доласком то се потпуно променило и у 2 наврата школа је уписала одељење више него што је било планирано. Тренутно школа броји 1150 ученика, разврстаних у 42 одељења редовне наставе и 2 одељења за децу са сметњама у развоју. Пре њеног доласка, школа није имала фискултурну салу, а зграда је била оронула и видно пропала, сада је то један савремен објекат са модерном и потпуно опремљеном фискултурном салом, новим делом зграде са 5 кабинета, обновљеним старим делом зграде, са новим намештајем, пројекторима и компјутерима у свакој учионици и кабинету. Оформљен је продужени боравак, који сваке године прихвата више од 100 ученика 1. и 2. разреда. 2015. године, школа је добила повељу „Капетан Миша Анастасијевић“, као најбоља школа у региону, а резултати наших ученика на завршним испитима увек су изнад просека Републике, округа и општине, а најчешће и најбољи у граду“, наводи се у саопштењу и додају:

„Све ово учињено је великим делом новцем из одобрених пројеката, затим из донација за чије добијање је Драгица Голубовић заслужна, али и новцем Ђачке задруге која је оформљена управо на њену иницијативу. Наравно, заслуге треба приписати и Општини Смедерево са којом је поменута директорка, која никада није била члан ни једне политичке партије, увек сарађивала.

Драгица Голубович је директор, који је међу првима у Србији положио испит за лиценцу директора школе и 2 године је председник Актива директора Града. Да ли је гласање Наставничког већа про форме? Да ли глас 5-оро од 9-оро чланова Школског одбора треба да превагне над 85 гласова запослених, који најбоље познају и једног и другог кандидата, јер су више деценија сарађивали са њима? Да ли је могуће да чланови школског одбора не виде све успехе школе под диригентском палицом Драгице Голубовић? О чему се овде ради?“, питају се запослени ОШ “Др Јован Цвијић“ из Смедерева, па додају:

„И на крају, не претимо никоме. Али, обећавамо да ћемо се борити до последњег атома снаге да се чује и глас просветног радника, домара, запослених у кухињи и на одржавању хигијене. Јесмо мали, обични смртници, али ову битку нећемо предати“, закључују запослени ове установе у свом допису нашем порталу.

Алекса Момчиловић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар