Почетна » Министарство послало инспекцију на Шодрош, закључак – све је по прописима

Министарство послало инспекцију на Шодрош, закључак – све је по прописима

од Други Пишу
0 коментар

Републичка грађевинска инспекција је у петак извршила ванредни инспекцијски надзор на Шодрошу у Новом Саду, где су већ месецима окупљени еколошки активисти који тврде да недавни почетак припремних радова за градњу новог моста преко Дунава представља увођење на мала врата пројекта „Нови Сад на води“. Инспекција је утврдила да се на локалитету не изводе грађевински радови, већ само њихова припрема, а да инвеститор поседује све неопходне дозволе.

„Републичка грађевинска инспекција је дана 21.10. 2022. године, а сходно законским овлашћењима извршила ванредни инспекцијски надзор у погледу извођења радова на изградњи привремене саобраћајнице са привременим мостовима за потребе грађења моста преко реке Дунав, у оквиру пројекта изградње Обилазнице око Новог Сада са мостом преко реке Дунав на траси државног пута ИИА реда – број 111, на катастарским парцелама које припадају КО Нови Сад ИИ, на територији града Новог Сада и КО Сремска Каменица, на територији општине Петроварадин“, саопштило је Министарство грађевинарста, саобраћаја и инфраструктуре.

„Током инспекцијског надзора, а након извршеног увида у документацију и непосредним обиласком терена, Републичка грађевинска инспекција је установила да инвеститор предузеће ‘Коридори Србије’ поседују адекватна одобрења надлежног органа за спровођење припремних радова, као и изградњу привремених мостова са десне и леве обале реке Дунав, у оквиру прве и друге фазе изградње обилазнице око Новог Сада“, саопштило је Министарство.

Министарство додаје да је обиласком терена утврђено да се на локалитетима који су обухваћени Решењима тренутно не изводе грађевински радови, већ је извођач „ЦРБЦ Сербиа“ предузео активности на обележавању градилишта, постављањем градилишних табли, као и ограђивањем места будућег градилишта, а у складу са одредбама Закона о планирању и изградњи.

Инспекција је утврдила и да се на локалитету спроводе активности на проналажењу и уклањању експлозивних направа, за које није неопходно прибављање одобрења Министартства, пошто није реч о грађевинским радовима. Те активности, тврди Министарство грађевинарства, обављају се под надзором Центра за разминирање Републике Србије.

„Напомињемо да је градилишна табла која је постављена на градилиште на Шодрошу оштећена те да тренутно није у складу са важећим подзаконским актом којим је прописан облик и садржина градилишне табле“, наводи се из Министарства.

Републичка грађевинска инспекција ће наложити предузимање неопходних мера како би се градилишна табкла уподобила са важећим прописима, навело је Министарство.

Оно је на свом сајту објавило сву документацију која је до сада издата како би припремни радови на изградњи моста преко Дунава могли да се обављају.

Активисти који су окупљени у Шодрош Сурвивор кампу и који се противе радовима, тврде да ће изградња четвртог моста у Новом Саду, као и подизање „Новог Сада на води“ у том делу приобаља уништити природу око реке, која је станиште бројних биљних и животињских врста. Они су позвали Новосађане да им се придруже у одбрани Шодроша, на којем се последњих дана налази и полиција.

Н1 Београд

Можда ти се свиди

Оставите коментар