Почетна » Часови 45 минута, нема дељења ђака: Овако ће изгледати школа од 1.септембра

Часови 45 минута, нема дељења ђака: Овако ће изгледати школа од 1.септембра

од admin
0 коментар

 

Након тога пратиће се епидемиолошка ситуација по образовним установама, а школе ће се, зависно од броја заражене деце, разврставати у три зоне – зелену, наранџасту и црвену – по принципу семафора.

Тако ће школа која буде у зеленој зони радити уобичајено, а она која је у наранџастом појасу наставу ће држати комбиновано – један дан часови ће бити у школи, а један дан код куће. Школа која се нађе у црвеној зони у потпуности ће прећи на онлајн наставу. Зоне ће се одређивати према процентима заражених ђака – па ће, оквирно, у зеленој зони бити школа која има мање од пет одсто заражених, у наранџастој она која има између 5 и 10 одсто инфициране деце, док ће у црвени појас ући школа која пређе двоцифрен број заражених ученика.

„Задњу реч имаће Кризни штаб. Могуће је да ће бити унете промене у овај предлог, па ће сви детаљи бити познати тек након расправе на седници овог тела. Након што буде донета коначна одлука, Министарство ће школама проследити упутство о организацији наставе. Углавном, све ће бити познато најкасније до краја недеље“, наводи саговорник Новости.

Иначе, како би овај систем функционисао, директори ће бити у обавези да сваког уторка обавесте школску управу о броју заражене деце, да би се знало у којој зони се налази конкретна образовна установа.

О начину наставе одлучиваће школе, на основу тога у којој се зони налазе, што значи да је одлучивање децентрализовано.

Иначе, једна од новина од 1. септембра, односи се и на комбиновани модел наставе, па тако више неће бити могуће да деца иду једну недељу на наставу, а једну да часове прате од куће, већ ће се мењати на дневном нивоу – један дан иду у школу, а следећи ће седети испред телевизор, што је важило током прошле школске године за средњошколце.

Агенције/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

five × 3 =