Почетна » Мишковић Србији прети Вашингтоном

Мишковић Србији прети Вашингтоном

од admin
0 коментар

Држави Србији запретио је вашингтонском арбитражом власник Делта холдинга Мирослав Мишковић, против кога се пред Специјалним судом води процес за вишемилионске малверзације у путарским предузећима и утају пореза.

Путем овог међународног Центра за за инвестиционе спорове, најбогатији Србин би могао добро да наплати држави пословне губитке, како каже, узроковане суђењем.

– Сигрно ћемо тражити одштету. Још ћемо сачекати нашу владу и правосуђе, да овакве случајеве не решава међународна заједница – казао је Мишковић који као пример пословне штете због суђења истакао раскидање уговора између његове Делте и светског бренда Најки.

Могући спор завршио би опет на плећима грађана који су се већ наплаћали лоших искустава с међународним арбитражама. Само пред вашингтонском арбитражом Србија је пре непуних месец дана изгубила спор и мораће да плати милион евра литванском конзорцијуму због поништавања приватизације панчевачке Азотаре. Крајем 2014. против Србије је арбитражу покренула и једна белгијска компанија да би заштитила инвестиције од 21,5 милиона евра.

Србија подлеже вашингтонској правди јер је, како обајшњава адвокат Сава Анђелковић, потписница Конвенције о заштити страних инвестиција, а те међународне одлуке су по тежини једнаке онима које доноси највиша српска судска инстанца.

– Корпоративно право је нашло овакав начин да заштити послове улагача из једне земље од режима у другој у коју улаже капитал. Поступке пред вашингтонском арбитражом могу да покрену компаније из целог света, ако сматрају да су у некој земљи оштећене – каже Анђелковић за „Вести“.

Он сматра да би такве и друге арбитраже могле да опамете Србију јер не могу власти да на сва звона позивају стране инвеститоре да дођу и улажу, а да после уговор не буде поштован.

– Губимо арбитраже јер држава не узима врхунска стручњаке адвокате или агенције које се баве том врстом посла, већ оне који нису довољно добри да могу да је одбране пред међународним инстанцама – тумачи овај правни стручњак.

 

Александар Стевановић, бивши саветник некадашњег министра привреде Саше Радуловића, сматра да власти не схватају да „изнад попа постоји поп“.

– Изврсно нам иде, скоро сваку међународну арбитражу изгубимо. Очито се овде размишља по систему кратко смо на власти, па шта нас брига шта ће бити после нас – тумачи за „Вести“ Стевановић скупу логику српских званичника за пореске обвезнике.

Осврнувши се на случај Мишковића и најаве вашингтонске арбитраже, он је оценио да је премијер Александар Вучић на том бизнисмену направио каријеру, али неће га коштати могућа наплата штете.

По џепу грађана

Србија је на разне међународне арбитраже дала скоро 100 милиона евра, од чега само на аферу Сателит са Израелом 35 милиона. Међу изгубљеним су и спор са америчким Јуниворлдом који је због Србија туриста коштао четири милиона евра, и Путника 12,1, док је бизнисмен Милан Панић за Галенику обештећен са 28 милиона. Због тужби пред Судом у Стразбуру, држава грађанима за претходне две године дугује више од 4,3 милиона евра.

Траљава државна управа

Александар Стевановић сматра да узроци губитака арбитража лежи у чињеници да држава има лошу администрацију која прилично траљаво ради.
– После се питамо зашто све толико плаћамо. Јасно је, јер ово није држава, већ провизоријум, па су нам и цехови који стижу на наплату огромни – закључио је Стевановић.

 

(vesti)

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар