Почетна » МИСТЕРИЈА ВРЕДНА ТРИ МИЛИОНА ФРАНАКА: Новац нестао са рачуна Драже Михаиловића!

МИСТЕРИЈА ВРЕДНА ТРИ МИЛИОНА ФРАНАКА: Новац нестао са рачуна Драже Михаиловића!

од admin
0 коментар

Михаиловићев новац наводно је подигао командант четничких снага у Словенији, пуковник Карл Новак, али није утврђено где су милиони завршили

Више од три милиона швајцарских франака који су били депоновани у приватној банци Енгел у Цириху на име четничког генерала Драгољуба Драже Михаиловића мистериозно је нестало после његове смрти!

Новац је подигао командант четничких снага у Словенији, пуковник Карл Новак, пошто је једини имао овлашћење да располаже парама са рачуна, пише у белешци оперативаца војне обавештајне службе САД, а преноси недељник Експрес.

Овластио Словенца

Амерички обавештајци тврде да је новац 1943. године на Михаиловићев рачун депоновала југословенска краљевска влада у избеглиштву у Лондону, и то по налогу краља Петра Карађорђевића. Међутим, до данас је остало нејасно да ли су та средства била намењена лично Михаиловићу или финансирању четничког покрета, нити на који је начин он овластио овог Словенца.Да је новац нестао, открила је 1947. године српска емиграција и влада у Лондону, пошто су сматрали да он припада њима. Међутим, Швајцарци су увек одговарали да нико не може да отвара и располаже рачуном осим Новака, који је једини био овлашћен.

Амерички обавештајци су открили још један детаљ. Карл Новак је од 1943. до 1947. године камату од депонованих више од три милиона франака слао на чак 14 рачуна у Европи лицима које се не могу довести у директну везу са актерима ове приче.

Тајну однео у гроб

Представници југословенске владе у Лондону одлазе у Италију, јер је Новак тамо побегао у намери да новац врати. Од договора није било ништа. Новак, који је у међувремену направио одличне контакте са америчким обавештајним службама, одбио је да се сретне с нашим представницима.

И каснији покушаји да се састану били су безуспешни. За новцем су касније трагали и Титови агенти, Озна је покушала и да га ликвидира. Тајну о Дражиним милионима однео је у гроб. С. Војиновић

ИСТОРИЧАРИ: НАЈПРЕ УТВРДИТИ АУТЕНТИЧНОСТ ДОКУМЕНАТА

Историчар Миле Бјелајац сматра да најпре треба видети документа америчке војне обавештајне службе.

– Познато је да су Михаиловићу директно дотурана средства у страној валути, да је један од секретара краља Петра боравио у Швајцарској. А да би се утврдило у којој мери је ово истинито, неопходно је да се утврди аутентичност тих докумената – додаје он.

Ко је Карл Новак

РАДИО ЗА БРИТАНЦЕ И ЦИА

По налогу Драже Михаиловића, Новак, који је рођен 1905. године у Пули, од 1941. до 1943. командовао је словеначким четницима, који су се звали Плава гарда, односно Краљева војска у отаџбини. После рата радио је за британску обавештајну службу, а сарађивао је са америчком ЦИА. Умро је 1971. године у Атини.

Еспресо.рс / Курир

Можда ти се свиди

Оставите коментар