Почетна » Мито је уобичајена ствар међу српским лекарима, само се тарифа разликује. Ови лекари траже НАЈВИШЕ

Мито је уобичајена ствар међу српским лекарима, само се тарифа разликује. Ови лекари траже НАЈВИШЕ

од admin
0 коментар

Јавна је тајна да се услуге у појединим болницама плаћају, иако су оне бесплатне.

Мито је, изгледа, сасвим уобичајена ствар, а једино што варира је тарифа лекара, која се креће и до 3.000 евра. Корупција је, кажу извори “Блица”, најприсутнија међу хирурзима, па гинеколозима, док су на трећем месту анестезиолози.

Међу хирурзима највише на овај начин зарађују кардиохирурзи, неурохирурзи и ортопеди, док су међу гинеколозима најкорумпиранији акушери.

Корупције најмање има у домовима здравља, а највише у институтима и клиничким центрима.

Будући да се ради о разрађеном систему, за изнуду новца од пацијената постоји и неколико модела. Има оних лекара који отворено траже, али више је оних са скривеним намерама.

Такви, наиме, одлажу пацијенту термин за два месеца или шест месеци, а свако зна да ће, ако понуди новац, брже доћи на ред за операцију. Има и оних за које ради друго особље и које бије глас да се до њих не може доћи ако не добију одређени износ. Такви имају посреднике, који новац узимају после завршених операција.

Корупција у болницама одавно је пољуљала поверење грађана у здравствени систем, а њено постојање признају и сви надлежни. Тако у Министарству здравља, кажу да имају нулту толеранцију за корупцију.

– Наше опредељење је да искоренимо такве криминалне активности из ове области. Свесни смо да то није једноставан посао, али и уверени да ова појава представља изоловане случајеве и да није распрострањена као раније – кажу у Министарству здравља.

 

С. Т. БЛИЦ

Можда ти се свиди

Оставите коментар