Почетна » Младе удовице без пензије

Младе удовице без пензије

од admin
0 коментар

Промене у Закону о ПИО, које важе од ове године, донеле нова решења у области породичних пензија. Принадлежности преузима само онај ко је у тренутку супружникове смрти имао бар 45 година

НА породичне пензије више неће моћи да рачунају удовице или удовци који у тренутку смрти супружника буду млађи од 45 година. Изменама и допунама закона о ПИО који је ступио на снагу почетком године, супружници више не могу да рачунају да ће породичну пензију стећи по аутоматизму, јер то не дозвољавају нови, пооштрени услови пензионисања.

– По важећим прописима удовица у овом тренутку стиче услов за породичну пензију са навршене 52 године живота, али само уколико у тренутку смрти супружника није имала мање од 45 година – кажу у ПИО фонду. – У 2016. години оне ће то право стећи са 52 године и шест месеци, док ће 2017. граница бити на 53 лета.

Велики је проблем што, рецимо, деца добијена у првом браку, иако су на редовном школовању, уколико њихова мајка није имала 45 година када јој је умро други муж, односно њихов очух, немају право на пензију.

Више среће имају даме које су се удавале неколико пута. Оне могу да бирају од ког ће мужа да наследе породичну пензију, што најчешће раде према висини чека. Тако, уколико је удовица остварила право у првом браку, пa се поново удалa и по други пут постала удовицa, без обзира на то да ли има или нема децу, задржава право на исплату већ остварене породичне пензије по смрти првог супруга. Али, закон каже да без обзира на број склопљених бракова, удовица може да прима само једну пензију, и то по сопственом избору.

– Ако је износ породичне пензије по смрти другог или неког наредног брачног друга повољнији, дама може да се определи за ту пензију, али никако не може да прима више чекова, без обзира на то да ли је у питању домаћа или мешовита, домаћа и инострана принадлежност – објашњавају у ПИО.

За мушкарце који имају више од 65 и жене старије од 60 лета неопходно је најмање две године брака да би примање после смрти прешло са једног супружника на другог. Закон о ПИО такође не познаје ни институцију ванбрачне заједнице, иако ово правило не важи за децу рођену у оваквој заједници, која су у својим правима потпуно изједначена са децом рођеном у браку.

Законско ограничење постоји код висине примања које супружник може да има уколико жели да прима и породичну пензију. Они могу да раде само по ауторском или уговору о делу. И док раније њихов хонорар није могао бити већи од половине минималца у Србији, од јануара ове године месечна накнада не сме да прелази једну најнижу загарантовану зараду.

– Уколико плата пређе тај износ, обуставља се исплата пензије, а ово правило важи од тренутка када на рачун почну да стижу уплате, односно не важи у тренутку смрти супружника – кажу у ПИО.

Деца, по слову закона, увек наслеђују примања својих родитеља. Једини услов који за њих важи је да све док се школују о трошку буџета имају право на месечна примања – најкасније до 26. године, што је рок за добијање факултетске дипломе.

Према подацима Републичког фонда за пензијско осигурање, више од петине пензионера у Србији наследило је пензију од супружника или родитеља, а врло често њихова месечна примања већа су од оних која би имали да су сачували своје износе.

БРОЈКЕ 362.203 породична пензионера постоје у Србији20,8 одсто породичних у односу на укупан број
18.689 динара је њихова просечна пензија

ПРИМАЊА ИЗ ИНОСТРАНСТВА УКОЛИКО удовица или удовац стекне право на инострану породичну пензију по смрти једног супружника, то не утиче на исплату породичне пензије која је остварена у Србији по смрти другог супружника. О праву на примање из иностранства, међутим, не одлучује наш ПИО, већ институције социјалног осигурања према законским прописима који важе у тој држави.

Ј. Ж. СКЕНДЕРИЈА     Новости

Можда ти се свиди

Оставите коментар