Почетна » Млади мање заинтересовани за изборе у ЕУ, иако имају позитивно мишљење

Млади мање заинтересовани за изборе у ЕУ, иако имају позитивно мишљење

од Други Пишу
0 коментар

Млади Европљани имају позитивно мишљење о Европској унији, али су мање мотивисани од старијих грађана да гласају на предстојећим европским изборима, показује данас објављено истраживање немачке Фондације Бертелсман.

У анкети која је спроведена у неколико земаља ЕУ, а репрезентативна је за целу Унију, 59 одсто младих узраста 16 до 25 година је рекло да ће изаћи на европске изборе, 24 одсто још није сигурно, а 17 одсто је рекло да неће.

Истовремено, у групи грађана старих од 26 до 69 година намеру да гласа за Европски парламент изразило је 65 одсто, још је неодлучно 22 одсто, а 13 одсто је рекло да неће изаћи на Европске изборе.

Са друге стране, на питање о хипотетичном референдуму о останку њихове земље у ЕУ, 78 одсто младих је рекло да би гласало у прилог ЕУ, док би то учинило свега 65 одсто старијих.

Супротно уобичајеним представама, млади су ређе наводили бунт као мотив за гласање од својих старијих суграђана.

У млађој категорији, свега је 23 одсто рекло да излазе на изборе да би изразили негодовање према садашњој политици.

Међу старијима, у табор оних који ће гласати из протеста сврстало се 30 одсто анкетираних.

И за једну и за другу категорију најважнији разлог за гласање је да подрже партију према којој осећају афинитет. То је као главни мотив навео сваки други учесник анкете.

Показало се, међутим да постоје значајне разлике у односу према политикама ЕУ у различитим сферама.

Иако су обе групе оцениле да је очување мира најзначајнији задатак ЕУ (по 60 одсто), млади су знанто већи значај придали поштовању људских права и сузбијању климатских промена.

Највећа разлика показала се код питања миграција. Нешто мање од половине старијих од ЕУ очекује да боље контролише имиграцију, а свега четвртина младих то сматра једном од централних тема.

Истраживање је у марту спровео Бертелсманов иструмент за истраживање европског јавног мњења „еупинионс“. Учествовала је 13.241 особа у Белгији, Француској, Холандији, Италији, Немачкој, Пољској и Шпанији, па је анкета због узорка репрезентативна за ЕУ.

Nikola Kojić

Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар