Почетна » СЕСТРИЋ ДОМАР, А ЗЕТ АСИСТЕНТ Директор школе позапошљавао родбину, угледне професоре отерао, а најближи сарадник му има ЛАЖНИ ДОКТОРАТ

СЕСТРИЋ ДОМАР, А ЗЕТ АСИСТЕНТ Директор школе позапошљавао родбину, угледне професоре отерао, а најближи сарадник му има ЛАЖНИ ДОКТОРАТ

од admin
0 коментар

 

Они тврде да је због директора Вићентића ова установа постала сервис за збрињавање нестручних кадрова, због чега школа наводно губи кредибилитет да пружи квалитетну наставу.
 
Ова школа је акредитацију за мастер студије добила 2017. године, а делом је финансира држава. И баш је тај мастер програм споран јер, како тврди група запослених, од октобра прошле године одласком три професора, захваљујући којима је и добијена акредитација, школа не испуњава законски минимум квалификација дефинисаних акредитационим правилима. Због тога, али и због проглашавања у академска звања људи са неадекватним, па и непризнатим дипломама, чак и постављењем зета за свог асистента, што је урадио директор Вићентић, они траже од Министарства просвете да уради ванредну контролу.
 
– Директор Вићентић је својом кадровском политиком отерао угледне професоре са докторским дипломама са државних факултета и научним радовима представљеним у међународним часописима, а на њихова места довео је своје рођаке и људе који имају сумњиве докторате на приватним факултетима. Чак су и магистри у функцији професора, што по закону није могуће – тврди група запослених.
Они додају да су од октобра прошле године школу напустила три професора на основу чијих је квалификација добијена акредитација за мастер студије.
– Зато овај програм нема више услова да постоји јер по закону магистар не може бити професор, нити може држати наставу на мастер студијама. То раде некадашња директорка Весна Марковић и Јелица Божанић, које су магистри. У исто време на предмету Пословна анализа сарадник је особа која има звање мастера. И то није крај, јер је директор Вићентић запослио свог зета, ћеркиног мужа, Николу Стојановића као асистента и то на свом предмету и био му је потписник реферата за избор. Ту је и сестрић који ради као домар, али су му дате компетенције које превазилазе то место. Поред тога, његов најближи сарадник и помоћник за наставу је Иља Станишевић, човек који је докторат стекао на факултету који није био акредитован за докторске студије. Све то довело је до пада квалитета наставе, што доводи до смањивања броја уписаних студената, а они који се уписују су јако лошег успеха – тврди група радника школе.
 
С друге стране, директор школе Млађен Вићентић не негира тачност неких навода запослених, али каже да су они тенденциозно приказани.
 
– Тачно је да су три професора током 2018. поднела захтев за споразумни прекид радног односа из различитих личних разлога. Тачно је и да је акредитација за мастер студије добијена на основу њихових квалификација, али у смислу потребног броја наставника, а не лично, именом и презименом. Да би се реализовао наставни процес, ангажовани су други професори са одговарајућим стручним компетенцијама, а део наставе је поверен и наставницима већ запосленима у школи, тако да испуњеност стандарда за акредитацију ни на који начин није доведена у питање – тврди Вићентић.
 
Директор Вићентић каже да није супротно Закону о образовању да на предмету Пословна анализа наставу изводи професор струковних студија који има академско звање магистра.
 
– Чланом 122 прописано је да се сматра да професор који на дан ступања закона има најмање 15 година радног стажа као наставник има звање професора струковних студија. Сарадник на овом предмету има мастер диплому, али му је Наставно-стручно веће поверило наставу у складу са овом одредбом закона.
За зета сам тражио мишљење Агенције за борбу против корупције
 
Што се тиче његовог зета Николе Стојановића, директор Вићентић каже да је примљен на јавном конкурсу на ком је био једини кандидат.
 
– Стојановић јесте мој зет, али он је на конкурсу на којем је био једини кандидат одлуком Наставно-стручног већа изабран у звање асистента за област Менаџмент и организација, док ја као професор предајем на предметима који припадају другој научној области. Ја сам од Агенције за борбу против корупције затражио мишљење о сукобу интереса и Агенција је донела решење којим ми је изрекла меру упозорења. Тим решењем Агенција није изрекла препоруку за моје разрешење јер се очигледно нису стекли услови који су прописани Законом о Агенцији за борбу против корупције – рекао је Вићентић.
Слађана Вукашиновић    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

one × four =